Pasztet proteinowy

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z kurczaka / Przepisy na Wielkanoc

Składniki:

- jedna podwójna pierś z kurczaka
- 2 jajka
- 5 wątróbek drobiowych
- 2 średnie cebule
- 2 szklanki chudego mleka
- 2,5 szklanki wody
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- ziele angielskie
- 2 liście laurowe
- 5 łyżek otrębów owsianych
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Umyć dokładnie wątróbkę i gotować przez dziesięć minut w mleku, później ją odsączyć. Kurczaka pokroić w średnią kostkę, wrzucić do garnka z osoloną wodą, obraną cebulą oraz zielem angielskim i liściem laurowym. Kurczaka gotować do miękkości, później odcedzić i wystudzić. Zalewy nie wylewać. Jak już zalewa trochę przestygnie wrzucić do niej otręby, pozostawić je na około 5 minut do nasiąknięcia. Całe mięso razem z cebulą zmielić dwukrotnie. Do masy dodać nasączone i również zmielone otręby. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Jeśli masa będzie za sucha można dodać trochę wywaru. Foremkę do pieczenia wyłożyć folią aluminiową oraz posypać otrębami. Przełożyć pasztet do foremki, przykryć folią, widelcem nakłuć delikatnie folię. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 35 minut, a później odkryć folię i piec jeszcze przez 10 lub 15 minut. Dzięki temu pasztet się ładnie przyrumieni. Jest to pasztet drobiowy, bez tłuszczu, więc jest on trochę suchy, ale pyszny. Smacznego!


3 Responses to “Pasztet proteinowy”

  1. EDYTA pisze:

    WSPANIALY PASZTECIK !!!
    NIE BYL WOGOLE SUCHY , POLECAM !!!

  2. zaneta pisze:

    a kiedy te jajka?

  3. Anonim pisze:

    wlasnie, kiedy dodajemy jajka?

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free