Babeczki Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery / Pieczywo

Składniki:

- 8 łyżek otrębów pszennych i tyle samo otrębów owsianych
- 1 łyżka chudego mleka (np. 0.5%)
- 6 łyżek serka wiejskiego light
- 3 cale jaja + 3 same białka
- 3 łyżki słodzika w płynie
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Mieszamy otręby, proszek do pieczenia i mleko, do tego dodajemy jajka, białka i serek. Wszystko mieszamy aż do uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy przyprawę korzenną i słodzik. Ciasto rozlewamy do foremek i pieczemy około 40 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Pod koniec pieczenia ciasto sprawdzamy wykałaczką czy jest gotowe.


7 Responses to “Babeczki Dukana”

  1. Dziś zrobiłam babeczki według tego przepisu wyszły dobre, choć nie chciały się odkleić od foremki. Nie dodałam też przyprawy korzennej a jedynie kilka kropel ekstraktu z vanilii bo chyba można, prawda?

  2. Anonim pisze:

    Jasne, że można dodać kilka kropel ekstraktu, na pewno poprawi to smak babeczek. Co do przyklejania się do foremek to wynika pewno z braku tłuszczu. Powodzenia przy kolejnych razach!

  3. Ania pisze:

    A co z mazeiną? Nie potrzeba tu?

  4. emili_m pisze:

    Babeczki wyszły naprawdę pyszne! Puszyste, dość wilgotne wewnątrz, bez zakalca. Zmieliłam otręby, a póżniej jeszcze serek wiejski przed dodaniem do masy – dzięki temu wyszły chyba takie bardziej delikatne. Zamiast przyprawy do piernika – użyłam cynamonu i ekstraktu waniliowego.
    Niestety masy wyszło za dużo jak na moją foremkę – użyłam foremki na 6 muffinek. Już jak wlewałam to masy było za dużo “na oko”:) – myślałam, że może wyrosną do góry, ale one niestety się wylały. Wyszły natomiast tak dobre, że z chęcią zjedliśmy również te części babeczek, które po wylaniu po prostu piękły się na blaszce:)
    Dziękuję za przepis – bardzo udany!
    PS. Babeczki odeszły od silikonowej foremki bez najmniejszego problemu – wszystkim, którzy mają problem z odklejaniem ciastek pieczonych bez żanego tłuszczu – polecam zainwestować 20, czy 30 zł i kupić sobie coś takiego, bo naprawdę warto:)

  5. Paulina pisze:

    ubijamy biała czy tak po prostu dodajemy jakie są?

  6. Bożena pisze:

    Cześć, właśnie wstawiłam do piekarnika i czekam. Nie wiem co z tego będzie gdyż zmieniłam kilka rzeczy a to dlatego że w danej chwili w domu tego nie było, a mianowicie zamiast serka homo light dałam jogurt grecki i zamiast słodziku w płynie słodzik w pudrze ale 1 łyżkę więcej no i mleka wlałam o 2 łyżki więcej. Włożyłam do keksówki, a wylizując miseczkę uważam że zapowiada się uczta, poczekamy, zobaczymy. Nad ubiciem białek też się zastanawiałam tym razem nie ubijałam, drugim razem spróbuję ubić

  7. Bożena pisze:

    No więc, jest puszysty, narośnięty, w keksówce musiałam piec 55 min. ale jak dla mnie duuużo za mało słodki, być może słodzik w płynie jest słodszy, koleżanka, którą zaprosiłam na kawę, podpowiedziała mi, żebym przełożyła polewą dukanoską, przecież możemy experymentować ;) a do tego pierniczka jeśli nie dodamy przyprawy do piernika to myślę że będzie przepyszne pieczywo do kanapek :) )

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free