Babka Wielkanocna Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I / Faza naprzemienna Faza II – Desery / Przepisy na Wielkanoc

Składniki:

- 4 duże jajka
- 2 łyżki mąki kukurydzanej (skrobia kukurydziana)
- 2 łyżki zmielonych otrąb pszennych
- mały jogurt naturalny (około 150 gram)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 4,5 łyżki słodzika
- 3 łyżeczki kakao
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Z wszystkich jajek oddzielić żółtka i białka. Z białek ubić sztywną pianę ze szczypta soli. Cały czas ubijając mikserem, dodawać w kolejności: słodzik, żółtka, mąkę kukurydzianą, otręby, proszek do pieczenia oraz jogurt naturalny. Przygotować formę do babki, delikatnie wysmarować ją ręcznikiem nasączonym oliwą, ułatwi to wyjęcie ciasta po upieczeniu. Do foremki wlać połowę ciasta, natomiast do drugiej dodać kakao i również wlać do formy. Piekarnik nagrzać do temperatury 160 stopni. Piec około pół godziny. Smacznego!


9 Responses to “Babka Wielkanocna Dukana”

  1. beata pisze:

    jestem w I fazie, czy mogę dać kakao i mąkę kukurydzianą, czy lepiej zrobić bez kakao a mąkę zastąpic maizeną?

  2. wrocchick pisze:

    Z tego co wiem kakao odpada w pierwszej fazie, make kukurydziana tez chyba SKROBIA kukurydziana bym zastapila. Moj francuski jest raczej kiepski, ale ‘maka kukurydziana’ w polskim przekladzie wynika chyba z bladow w tlumaczeniu, chodzi o skrobie czyli mazeine. Wytrzymaj z tym kakao do fazy drugiej, to nie tak dlugo w koncu ;-) .Pozdrawiam

  3. Anonim pisze:

    to czemu w przepisach na pierwsza faze np ciasto z mikrofali jest kakao, hmmm kakao jest dozwolone ale o obnizonej zawartosci tluszcu i w malych ilosciach do smaku ) pozdrawiam

  4. kara pisze:

    mozesz dodac, jak wyzej jest napisane, przepis jest do fazy 1 i masz w niej wyrazne napisane ze” dodac 3 lyzki kakao i make kuk. pozdrawiam

  5. ira1 pisze:

    mi ta babka nie wyszla po pieczeniu zostawilam jeszcze 10 min. i babka mi opadla i zrobila sie mokra

  6. dieta dukana pisze:

    Żadna mąka tylko skrobia – mazeina. Ze względu na kakao przepis odpada w pierwszej fazie.

  7. Asiorek pisze:

    Pieklam ta babke i trzeba ja piec w 180-200stopni bo w 160 to niestety za malo

  8. Caleb Alvarez pisze:

    Zasadniczy minus? Głowica robota jest sztywno połączona z resztą body (odwrotnie niż w KA). Mikser mocno drży, kołysze się na boki, odbywa krótkie ’spacerki’ po blacie podczas ucierania. Przy wyrabianiu ciasta drożdżowego lub chlebowego naciskam na niego całym swoim ciężarem by nie latał mi po blacie.. Totalne rozczarowanie. Naprawdę cieszy mnie, że Kitchen Aid jest lepszy pod tym względem.

  9. Angie pisze:

    Kakao w I fazie jest dozwolone, oczywiście. Tylko bez tłuszczu :) Na to trzeba uważać ;)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free