Chlebek Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Pieczywo

Składniki:

- 1 niskotłuszczowy serek homogenizowany (udało mi się kupić 3% serek w sieci Auchan)
- 1 jajo
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka drożdży
- przyprawy według własnego uznania z wyłączeniem soli, której nie wolno dodawać

Sposób przygotowania:

Chlebek Dukana jest bardzo prosty w przygotowaniu. Wszystkie składniki czyli jajo, serek homogenizowany, mąkę kukurydzianą, drożdże i przyprawy dokładnie mieszamy. Chlebek dukanowy możemy wypiec w mikrofalówce w tym przypadku ciasto wylewamy na płaski talerz i pieczemy około 5 min w mikrofalówce. Polecamy jednak przygotowanie chleba Dukana w piekarniku: ciasto umieszczamy w foremce do pieczenia i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do około 200 stopni przez około 10 minut.


18 Responses to “Chlebek Dukana”

  1. Anonim pisze:

    0% serek homogenizowany dostępny jest w sieci REAL

  2. Anonim pisze:

    W hypermarketach Carrefour jest 0 % serek homogenizowany firmy MAĆKOWY

  3. Anonim pisze:

    W HYPERMARKETACH CARREFOUR JEST TEŻ DOSTĘPNY 0 % SEREK HOMOGENIZOWANY FIRMY MAĆKOWY

  4. Anonim pisze:

    A ile tego serka, bo ja mam takie duże opakowanie.

  5. daria pisze:

    robiłam ten chlebek i szczerze mówiąc nie wiem gdzie popelnilam blad bo robilam wszystko wg przepisu ale wyszedl STRASZNY ! nie dalo sie tego zjesc :(

  6. natalka pisze:

    hmm, w sposobie przygotowania jest że mieszamy wszystko razem, m.in. drożdże, a w spisie składników nie ma drożdży…

  7. netkaxd pisze:

    troszkę pozbawione smaku … ale zjadliwe polecam wypróbować :)

  8. ja pisze:

    już mam tego dosc, ze niektore panie same dodaja sobie `odrobiny` tego, co nie wolno!!!! mąka ta jest zakazana!! to może odtazu łyżeczke nutelli, skoro robimy odstępstwa????

  9. Anonim pisze:

    mąka kukurydziana w żadnym wypadku nie jest zakazana . sam Dukan w swojej ksiązce “nie potrafię schudnąc” wiele razy o niej wspomina tylko nazywa ją ‘maiza’.

  10. steve pisze:

    maka kukurydziana jest zakazana maiza to nie maka tylko maizena inaczej skrobia kukurydziana

  11. Kamila pisze:

    Dla wszystkich,ktorzy maja problem kukurydziany:to jest z WIKIPEDIA-(niestety po angielsku)-moze uda mi sie znalezc po polsku,to zamieszcze.

    “Corn starch, cornstarch, cornflour or maize starch is the starch derived from the corn (maize) grain. The starch is obtained from the endosperm of the corn kernel. Corn starch is a popular food ingredient used in thickening sauces or soups, and is used in making corn syrup and other sugars”
    CZYLI TO TO SAMO

  12. Kamila pisze:

    maizeina- biala
    maka kukurydziana- zolta(ZAKAZANA)

  13. natalia pisze:

    maize – tak nazywają w stanach kukurydze więc ja nie widze zwiazku ze to jest to samo… maka kukurydziana jest słodka a mazeina … nie wiem nie próbowałam bo na razie nie była i potrzebna wiem ze jest MAZEINA w tesco i jest tam napisane MAZEINA

  14. Domi pisze:

    juz nie przesadzajmy nie mozna wszystkiego odmawiac wiec mysle ze troche maki kukurydzianej nie zaszkodxi zreszta na moje nie mozna do konca tej dukany stosowac nie lepiej np robic sobie tylko 2 razy wtygodniu takiegie jedzenie białkowe to strasznie szkodliwa dieta!!!

  15. Meg pisze:

    Może by tak zacząć myśleć racjonalnie, a nie robić religię z tego co Pan Dukan napisał?

  16. Anonim pisze:

    nie MĄKA kukurydziana, a SKROBIA kukurydziana i to OPCJONALNIE… a skrobia to nie to samo, co mąka,można w zastępstwie używać skrobii ziemniaczanej, Pierrot pozwolił

  17. Anonim pisze:

    MEG, albo przestrzegasz zasad diety i stosujesz ją prawidłowo, albo nie i to wtedy nie jest dukan…
    mazeina, a nie (jak napisał anonim) MAIZA, to nie mąka,to SKROBIA

  18. m.... pisze:

    A w tym przepisie nie ma otrębów?

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free