Chlebek dukanowy inna wersja

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Pieczywo

Składniki:
(z przepisu wychodzą trzy foremki 30×12 cm)

- 2 szklanki otrąb pszennych
- 1 szklanka maizeny
- 4 szklanki otrąb owsianych
- 2 serki wiejskie 250 gram – najlepiej 0% tłuszczu
- 8 jajek
- pół litra chudej maślanki
- 1 opakowanie i 1/3 opakowania proszku do pieczenia (wersja na kg mąki)
- 1 łyżka soli
- przyprawy: po łyżce suszonego tymianku, kopru, czosnku i suszonych pomidorów z bazylią (przyprawa kamis), jak ktoś lubi może również dodać łyżeczkę kminku.

Sposób przygotowania:

Na początku wymieszaj wszystkie składniki suche. Ubij pianę z jajek. Następnie ser rozgnieć i połącz z żółtkami i maślanką, masę dodawaj powoli do suchych składników, tak aby ciasto nie było lejące. Na końcu dodaj pianę z białek i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Foremki do ciasta wyłóż koniecznie papierem do pieczenia, w innym przypadku chlebki mogą się przykleić. Wstaw foremki do częściowo nagrzanego piekarnika, a od temperatury 200 stopni piecz przez około1h i 20-30 minut.


34 Responses to “Chlebek dukanowy inna wersja”

  1. Rita pisze:

    Właśnie wczoraj upiekłam. Smakuje wyśmienicie.Z wędliną lub twarogiem jak normalna kanapka, a gdy w II fazie są dodatkowo warzywa, to wcale nie kojarzy się z dietą :-)
    Polecam

  2. ROMICZEK3 pisze:

    CO TO JEST MAIZENA-naprawde nie wiem -moze wstyd sie przyznać ale nie wiem.

  3. ariadna pisze:

    To po prostu skrobia kukurydziana, w sklepach jest z nią różnie, ja kupuje na allegro:

    http://allegro.pl/listing.php/search?string=maizena+skrobia&category=0&sg=0&ap=2&aid=7103069&bid=2775

  4. Agnisia pisze:

    Ale ten chlebek napewno mozna jeść z fazie uderzeniowej??

  5. Anonim pisze:

    tak,są wszystkie dozwolone produkty.
    Chleb wyszedł dobry..choć mysle ze troche mniej soli powinno sie dodać.

  6. Kusia pisze:

    tak,są wszystkie dozwolone produkty.
    Chleb wyszedł dobry..choć mysle ze troche mniej soli powinno sie dodać.

  7. Asia pisze:

    mazeina to inaczej skrobia kukurydziana

  8. basia pisze:

    a jak dlugo taki chlebek moze lezec??

  9. malgorzata pisze:

    Mam pytanie o jakie serki wiejskie chodzi? Bo chyba nie o występujące pod tą nazwą serki granulowane? – nie występują w opakowaniach 250g… wiec mniemam że chodzi o ser twarogowy?

  10. ania pisze:

    wlasnie co z tymi serkami?mam ogromna nadzieje ze to nie chodzi o te granulowane.

  11. Rita pisze:

    Witam,
    jeśli chodzi o ser to ja dodaje chudy ser 0% w opakowaniu 250g. :-)

  12. grażyna pisze:

    Chlebek upiekłam,bez tych dodatków,dodałam tylko tymianek,bardzo mi smakuje,ale może ktoś wie,czy od niego się nie tyje?czy można go jeść do syta?myślę,że ten chleb posiada dużo węglowodanów.Ja odchudzam się od 13-ego maja ubiegłego roku i schudłam około 18 kg.W tej chwili jestem cały czas w IV fazie i tak chyba do końca życia.

  13. Ewelina pisze:

    Chlebek przepyszny, tylko trzeba długo piec (1,5h). Dodałam serek wiejski (granulowany) z Lidla 0,4%. Koleżanka też dodaje ten serek do wypieków i zawsze jej ciasto świetnie wyrasta. Smacznego. :)

  14. Basiek pisze:

    Ja dodałam odtłuszczony serek homogenizowany a zamiast maślanki jogurt 0% i też wyszedł bardzo dobry.

  15. grażyna pisze:

    Podpowiedzcie mi czy ten chlebek można jest do syta ,czy po nim się nie tyje??

  16. Rita pisze:

    Myślę, że należy się ograniczać. Ja staram się nie przekraczać 2 kromek dziennie. :-)

  17. Dorota pisze:

    Skrobie kukurydzianą czyli mazeinę można kupić w TORIMPEXIE jest na regale ze zdrową żywnością, jest też tam kawa zbozowa z cykorią 0%

  18. zoana pisze:

    Witam,
    Mam pytanie o proszek do pieczenia. Są różne opakowania: 10, 30g. O które konkretnie chodzi?

  19. kasia pisze:

    czy mozna codziennie jeść skrobie, znaczy stosować przepisy z jej domieszką czytrzeba ja ograniczać??

  20. anna pisze:

    Bardzo dobry,a nawet przepyszny w koncu cos dobrego mozna zjesc.Latwy w pieczeniu.

  21. Marcepanek pisze:

    Mam zamiar upiec ten chlebek, bo dieta bez pieczywa to dla mnie zadanie niewykonalne ;)
    Zastanawiam się natomiast czy nie podzielić podanych składników na 3, no bo nie rozumiem w jakim celu piec od razu 3 bochenki? (30-12cm to taka standardowa keksówka jak mi się zdaje) … Jak Wy robiłyście? Nie wiem czy dobrze to interpretuje.

  22. justyna pisze:

    Witam. Ja upiekłam chlebek z połowy porcji w keksówce 30-12. Wyszedł pyszny :p Miałam go 5 dni, nic się z nim nie dzieje: nie psuje się, nie wysycha. Powiedziałabym że z każdym dniem smakuje coraz lepiej. Dziś zrobiłam nowy, tyle że wcześniej blenderem rozdrobniłam otręby. Chlebek właśnie jest w piekarniku i czekam na efekty.

  23. Yabber pisze:

    Planuję dzisiaj pieczenie chlebka i myślę tak sobie, czy mielone na mąkę otręby wniosą coś nowego do przepisu a może wręcz odwrotnie i uzyskam efekt mało zadowalający? Piekł ktoś chlebek z mielonych otębów?

  24. wiecha pisze:

    Czy aby na pewno mazeina jest dozwolona w fazie I? Nie moge znalezdz tego w mojej ksiazce, ani w netie.

  25. krzyniek63 pisze:

    Dziś upiekłem chlebek jest naprawdę ok.ładnie mi wyrósł

  26. Pfatek pisze:

    Wczoraj robiłam:)mój pierwszy w życiu chlebuś i…wyszedł wspaniały!!!zrobiłam z połowy dawki w przepisie, na jedną keksówkę i na pewno starczy na dobry tydzień…

  27. Asiorek pisze:

    Chlebek. REWELACJA!!!!! Tylko teraz zmiele otreby na make i bedzie jeszcze lepszy. Bardzo polecam :) :)

  28. Agnieszka pisze:

    Witam dziś mam zamiar upiec ten chleb.Od jutra przechodzę do fazy 2( faza 1 trwała 10 dni , bo mam do zgubienia 30 kg.) więc na pewno mi się przyda a po za tym tęsknie za chlebem Powadzenia wszystkim.

  29. Agnieszka pisze:

    Upiekłam chleb , ale niestety nie wyszedł mi zbytnio! Pierwszy raz piekłam chleb ! Jutro spróbuje jeszcze raz , ale na pewno na moje blaszki 23×13 to wyjdą tylko dwa i proszek po 30g musi być .

  30. Asiorek pisze:

    Polecam ten chleb z drozdzami nie z proszkiem Jest o niebo lepszy :)

  31. Beata pisze:

    A ile tych drożdży zamiast tego proszku?

  32. Margareta pisze:

    Drozdze to nie skladnik Dukana nie polecam a tak naprawde zaczynam tom diete i chcialabym z kims podzielic sie moim powodzeniem jestem ze Szwecji i nie umiem poprawnie pisac mysle ze ktos napisze

  33. Anonim pisze:

    czy napewno mozna jesc ten chleb

  34. milonia pisze:

    Skrobia kukurydziana 10 g;
    Energia 37 kcal
    Białko 0 g
    Tłuszcz 0.1 g
    Węglowodany 9.1 g
    Błonnik 0.2 g

    Mąka kukurydziana
    Energia 34 kcal
    Białko 0.7 g
    Tłuszcz 0.2 g
    Węglowodany 7.4 g
    Błonnik 0.8 g

    źródło: http://www.ilewazy.pl/porownaj

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free