Chłodnik litewski wersja light

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!
Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Zupy

Składniki:

- pęczek botwiny z buraków
- mały pęczek rzodkiewki
- średni ogórek
- 1 lub 2 ząbki czosnku
- mały pęczek koperku
- mały pęczek szczypiorku
- 1 litr jogurtu naturalnego lub chudego kefiru
- sok z małej cytryny lub 2 łyżki octu winnego
- sól, pieprz
- słodzik według uznania

chlodnik

Sposób przygotowania: 

Umytą botwiną zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a liście drobno posiekać.
Wrzucić do garnka i zalać wodą tak aby przykryć botwinę.
 Gotować około dziesięciu minut. Odstawić do wystudzenia.
Międzyczasie obrać ogórka i zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Można zostawić parę cienkich plasterków ogórka do dekoracji.
Rzodkiewkę również zetrzeć na tarce.
Koperek oraz szczypiorek drobno posiekać.
Do wystudzonej botwiny dodać pozostałe warzywa,
sprasowany czosnek, przyprawy, sok z cytryny oraz jogurt naturalny.
Na końcu doprawić słodzikiem do smaku. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
Podawać na zimno. Chłodnik doskonale smakuje w upalne dni :)

chlodnik litewski light


3 Responses to “Chłodnik litewski wersja light”

  1. wendy pisze:

    wypróbowałam ten przepis i jest świetny. Prosty i szybki :)

  2. laim pisze:

    Litwini nie klada w chlodnik rzodkiewki :D

  3. claude pisze:

    evegeni@waving.entrance” rel=”nofollow”>.…

    good….

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free