Ciasto jogurtowe Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:
- chudy jogurt naturalny 200g
- 3 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki skrobi (maizeny)
- słodzik
- ok. łyżeczki aromatu pomarańczowego
- odrobina masła

Sposób przygotowania:
Na początku ubić jajka z jogurtem i słodzikiem. Później dodać skrobię i proszek do pieczenia oraz aromat. Masłem delikatnie wysmarować foremkę do pieczenia i wlać ciasto do formy. Piec około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.


13 Responses to “Ciasto jogurtowe Dukana”

  1. Kusia pisze:

    yyyyy…masło ? przepis nie należy do diety dukana.

  2. Anonim pisze:

    Chodzi o minimalną ilość do posmarowania foremki. Możesz później okroić ciasto z warstewki, która “miała kontakt” z masłem.

  3. Anonim pisze:

    To nie lepiej wyłożyć formę papierem do pieczenia?

  4. Oui pisze:

    Jej, przecież chodzi o “odrobinę masła do wysmarowania formy” a nie o całą kostkę.

  5. Renia pisze:

    Witam,
    spróbowałam piec to ciasto już drugi raz i nie wiem co robię nie tak buuu… nie dopieka mi się w środku i jest takie jak zakalec troche się błyszczy jakby było surowe nawet po 1,5h pieczenia??? a na zdjęciach jest takie apetyczne.
    Pozdrawiam :)

  6. Dorota pisze:

    Po co masło jak można kupić papier do pieczenia i wylać ciasto na ten właśnie papier :D

  7. Anonim pisze:

    wielki niewypał szkoda produktów

  8. Justyna pisze:

    Ale jak ubic jajka z jogurtem i slodzikiem? jak cale jajka? czy tylko bialko ubic i dodac jogurt i slodzik?

  9. sweetbanana pisze:

    troszke pomyslec i poszukac w googlach.. moim zdaniem .. zrobic tak jak “zwykle” ciasto jogurtowe..
    1. skrobie z proszkiem wymieszkac
    2.dodac reszte skladnikow
    3.mieszkac do calkowitego polaczenia
    4.wlac do formy wylozonej papierem
    5. upiec
    :)

  10. Ania pisze:

    Najpierw ubiłam same jajka, resztę zrobiłam zgodnie z przepisem. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, więc masło nie jest potrzebne. Trochę dłużej musiało posiedzieć ciacho w piekarniku niż 45 minut, ale wyszło rewelacyjnie. Zniknęło, kiedy było jeszcze ciepłe :)

  11. Anonim pisze:

    ja mam ten przepis sprawdzony cała sztuka polega na tym by białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, reszte składników połączyć razem i do nich dodać dopiero białka delikatnie przemieszać i wylać na blachę. smacznego

  12. justyna pisze:

    ja mam ten przepis sprawdzony cała sztuka polega na tym by białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, reszte składników połączyć razem i do nich dodać dopiero białka delikatnie przemieszać i wylać na blachę. smacznego

  13. inez pisze:

    Kobity,Kobity!:)najpierw wlewacie jogurt do miski dodajecie 3 złółtka,słodzik,przesiany proszek do pieczenia ze skrobą kukurydziana,miksujemy..dodajemy aromat i miksujemy.Na koniec ubijamy białka na sztywna pianę i wlewamy do ciasta mieszając najlepiej drewniana łyzka delikatnie.w ten sposób ciasto powinno ładnie wyrosnąć,najwazniejsze jest by nie miksowac zawsze składników bardzo długo bo wtedy ciasto sie napowietrza.tylko do momentu połączenia się składników.

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free