Ciemne muffinki

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki na 12 szt:

- 2 jajka
- 4 łyżki otrąb owsianych
- 2 łyżki otrąb pszennych
- łyżeczka cynamonu
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka odtłuszczonego kakao
- 2 lub 3 łyżki słodzika
- pół szklanki gęstego zsiadłego mleka lub jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:
Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, mleko. Z białek ubić pianę i dodać delikatnie do pozostałych składników. Ciasto ułożyć najlepiej do foremek muffinkowych i piec w temperaturze 190 stopni około pół godziny.


20 Responses to “Ciemne muffinki”

  1. Karolina pisze:

    Przepis ogólnie super, ale z tym słodzikiem bym uważała. Muffinki wyszły mi okropnie słodkie, a dodałam 2 małe łyżeczki słodzika na bazie sacharyny.

    Pozdrawiam!

  2. Elianna pisze:

    Muffinki są bardzo dobre. To koncert na podniebieniu. Jednak ilość słodzika jest za duża. Na tę porcję starczy 1 1/2 łyżeczki.
    Pozdrawiam

  3. Dorcia pisze:

    Nie jestem fanatyczką słodkości( np. nie używam cukru od 8 lat ) ale po dodaniu tylko powyższej, proponowanej 1 1/2 łyżeczki słodzika, muffinki wyszły mi takie “nijakie” ;)
    Owszem, są bardzo dobre ale następne pieczenie wzbogacone zostanie o kolejne 1 1/2 łyż. czyli tak jak przepis podaje :)

    Pozdr.

  4. monileo pisze:

    Zrobiłam na męża urodziny. ZROBIŁY REWELKIKĘ!!!
    Wiele razy słyszałam, że za dużo proszku do pieczenia. Ja dałam 1 płaską łyżeczkę i nie było go tak czuć. Co do słodzika, to dla nas, łasuchów, 3 łyżeczki to tak no… akuracik ;)

  5. BeBe pisze:

    Muffiny są obleśne w smaku. Czuć tylko otręby i białko jaja. Zdecydowanei nie polecam, chyba że nie ma się kubków smakowych.

  6. Lu pisze:

    Nie wiem, czy robię coś źle, ale mi też średnio smakują. Są właściwie bez smaku. :/

  7. eryesia pisze:

    w zasadzie muffinki wyszły mi za pierwszym razem, robiłam je dwa razy. Raz z dwiema łyżkami słodzika- nie słodkie, z 3- tak samo…ja nie czuje słodyczy tylko gorycz, ale zjeść się da

  8. aga pisze:

    świetne:) ja dodałam 4 tabletki słodzika i prawdę mówiąc mogłyby być słodsze.. proponuję 5, ale nie więcej niż 6

  9. aya pisze:

    bardzo dobre :) tylko ja jestem na diecie, a cała rodzina mi wyjada, więc dwukrotnie dorabiałam. Polecam łasuchom, bo dla mnie w diecie najtrudniejsze jest odstawienie słodyczy i muffinki doskonale mi tę stratę rekompensują.

  10. Ania pisze:

    Robiłam muffinki już kilka razy dokładnie według przepisu. Jak dla mnie i dla osób, które ze mną się nimi zajadały, są idealne. Dla urozmaicenia smaku dodaję czasem różne aromaty do pieczenia. Polecam!

  11. Anonim pisze:

    :) jak na nielubiane otręby to całkiem smaczne :) ale jednak to nie prawdziwe ciasto :(

  12. Anonim pisze:

    Jeśli zamiast słodkości czuć gorycz, to znaczy, że użyty został nieodpowiedni słodzik. Ten na bazie aspartamu pod wpływem wysokiej temperatury rozkłada się do gorzkich produktów. Do pieczenia są specjalne słodziki ;)

  13. monika pisze:

    dzis jadlam prawdziwe ciastko pycha ale zle sie teraz czuje mysle ;ze ten jeden dzien nie zawali calej diety.

  14. sylwia pisze:

    Muffinki właśnie się pieką. Mam nadzieje że będą tak samo smakowały jak pachną :)

  15. owieczka pisze:

    Nie umywają się do prawdziwych niestety. Poza tym brak tłuszczu skutkuje tym, że przyklejają się do foremek

  16. Maja pisze:

    Polecam piec w formach silikonowych. Zero przywierania.

  17. jessie pisze:

    zrobiłam muffinki z podwójnych ilości, wyszło mi dopiero wtedy 12- nie tak jak tutaj podano, w kazdym razie dodalam odrobine aromatu migdalowego- pyszne! oczywiscie zrobilam druga partie muffinek dla ‘normanlych’, no to luby wyżarl nie to co trzeba :P

  18. gabrysia pisze:

    Muffinki wyszły przepysznie :-D moim dzieciom choć nie lubią otrębów bardzo smakowały ;-) dla mnie za dużo cukru :-\ polecam 1 kostkę dla mnie wystarczy :-) muffinki robiłam dwa razy udały mi się za pierwszym razem :-D polecam i pozdrawiam :-)

  19. Dorota pisze:

    Czy można dać ksylolit zamiast słodzika?

  20. edyta pisze:

    ja jem xylitol niewiem czy to samo ?? i chudne

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free