Deser zebra Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:

- żelatyna
- 2 duże niskotłuszczowe jogurty naturalne Zott
- aromat waniliowy lub najlepiej świeża wanilia
- 1 łyżka kawy mielonej
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 20 – 25 tabletek słodzika – jedna tabletka ma odpowiadać 1 łyżeczce cukru

Sposób przygotowania:

Do kubka ceramicznego wsypujemy obydwie kawy i zalewamy kubek do połowu gorącą wodą. Jak się zaparzą dodajemy żelatynę (zgodnie z opisem na opakowaniu – ilość odpowiadającą na 0, 5 litra wody) mieszamy żelatynę do rozpuszczenia, pod sam koniec mieszania dodajemy od 10 do 15 tabletek słodzika. Do garnka wlewamy jeden jogurt, do tego powoli wlewamy mieszankę kawy i żelatyny, wszystko to miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Wkładamy do lodówki, aby lekko stężało.

W międzyczasie, do kubka ceramicznego wlewamy gorącą wodę do połowy i dodajemy żelatynę (proporcje na 0,5 litra wody) i mieszamy. Następnie dodajemy niepełną łyżeczkę aromatu waniliowego i 10 słodzików i mieszamy. Przygotowany roztwór wlewamy do garnka z drugim jogurtem naturalnym i znowu całość miksujemy i wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia.

Gdy obie masy będą miały konsystencję bardzo gęstej śmietany umieszczamy obie masy na przemian w dużym kieliszku lub szklance do cafe latte. Należy uważać, aby nam się obie masy nie zmieszały. Później wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia. Smacznego


Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free