Dukanowy suflet z kurczaka

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Dania z kurczaka

Składniki:

- 2 piersi z kurczaka
- natka pietruszki
- 2 jaja
- 2/3 szklanki chudego mleka
- przyprawy: sól, pieprz, inne wg uznania, ja daje curry i kurkumę

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka siekamy bardzo drobno. Do mięsa dodajemy przyprawy i drobno posiekaną pietruszkę. Mleko podgrzewamy i zalewamy nim 2 surowe żółtka. Wszystko to mieszamy z kurczakiem. 2 białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do naszego farszu. Całość umieszczamy w formie lub naczyniu żaroodpornym i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Nasz dietetyczny, dukanowy suflet z kurczaka pieczemy około 90 minut.


2 Responses to “Dukanowy suflet z kurczaka”

  1. Anonim pisze:

    tragedia. wyszło jakies nie wiadomo co. 90 minut robienia,10 sekund wyrzucania do kibla. przepis nie kompletny. bo konca nie wiedziałam czy białko trzeba wmieszać w tą mase czy tylko położyć na niej?

  2. sweetbanana pisze:

    Suflet z kurczaka (na 2 porcje):
    Składniki:
    200 – 250 g filetu z kurczaka (ugotowanego w bulionie lub osolonej wodzie)
    pół cebuli
    2 jajka
    5 łyżek chudego mleka
    2 łyżki serka homogenizowanego 3%
    łyżeczka suszonej natki pietruszki
    łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    sól
    pieprz
    szczypta mielonej gałki muszkatołowej
    Kurczaka pokrojonego na mniejsze kawałki i cebulę wrzucamy do blendera, rozdrabniamy.
    Podgrzewamy mleko z serkiem homogenizowanym i szczyptą gałki muszkatołowej, mieszając trzepaczką. Gdy jest ciepłe, zestawiamy z ognia i wbijamy do niego 2 żółtka i również mieszamy.
    Masę wlewamy do rozdrobnionego kurczaka z cebulą, doprawiamy do smaku pietruszką, papryką, solą i pieprzem, miksujemy. Na koniec dodajemy pianę ubitą z 2 białek i delikatnie mieszamy.
    Całość wlewamy do dwóch delikatnie natłuszczonych kokilek (użyłam w tym celu oleju z pestek winogron). Zapiekamy w temperaturze 180 – 190 stopni przez 30 – 40 minut.
    Podajemy na ciepło, można też przyrządzić do tego jakiś sos, np. czosnkowy czy cebulowy.

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free