Dyniowa zupa Dukana z kurczakiem

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Zupy

Składniki:

- pół dyni (lub 1 cała jeśli jest nie za duża)
- 1 wędzone udko z kurczaka (obrane ze skóry)
- 2 ząbki czosnku i 2 cebule
- 2 niskotłuszczowe kostki rosołowe
- przyprawy: sól, pieprz, ostra papryka, pieprz w ziarnach, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:

Do sporego garnka wlewamy wody mniej więcej do 2/3 wysokości i gotujemy razem z kostkami rosołowymi. Dynie obieramy ze skóry i kroimy w kosteczkę. Posiekaną cebulę smażymy wraz z wyciśniętym czosnkiem na patelni teflonowej posmarowanej ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami oliwy. Po chwili smażenia cebuli i czosnku na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę dynie. Do warzyw na patelni dodajemy sól pieprz i czerwoną paprykę.

Wszystko z patelni wrzucamy do gorącego rosołu, dodajemy kilka ziarenek pieprzy, ziele angielskie i liść laurowy i gotujemy całość aż dynia zmięknie. Następnie przy użyciu blendera dokładnie miksujemy dynię. Wszystko gotujemy jeszcze jakieś 20 minut. Udko z kurczaka rozdrabniamy na małe kawałki, oddzielamy kości i mięso wrzucamy pod koniec gotowania do zupy (ew. można je lekko podsmażyć).


Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free