Gołąbki dietetyczne

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II– Dania z indyka / Dania z mięsa mielonego

Składniki:

- główka kapusty na gołąbki
- 1/2 kg mielonego mięsa z indyka
- 1 kg pieczarek
- średnia cebula
- trzy dietetyczne kostki warzywne
- średni koncentrat pomidorowy
- przyprawy: sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:

Kapustę należy sparzyć, aby lekko zmiękła. Pieczarki pokroić w drobną kostkę, wówczas świetnie zastąpią nam ryż. Z kapusty oddzielamy liście na gołąbki. Pozostałą ilość kapusty kroimy w drobną kostkę, dodajemy pieczarki, mięso, podsmażoną cebulę, doprawiamy, całość dokładnie mieszamy. Później farsz zawijamy w kapustę jak tradycyjne gołąbki. Gołąbki układamy w garnku. Wodę w której parzyliśmy kapustę możemy wykorzystać do zrobienia sosu, gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej kostki warzywne i koncentrat pomidorowy. Zalewamy tym sosem gołąbki i gotujemy je około dwóch godzin. Smacznego!


One Response to “Gołąbki dietetyczne”

  1. Dorcia pisze:

    Z powyższej ilości wyszło mi 16, średniej wielkości gołąbków.
    Ogrom! :)
    W smaku nie odbiegają od tradycyjnych gołąbków także dobrze, że “dopomogła” mi rodzina, bowiem sama jadłabym je gdzieś ok. tygodnia.
    Jeśli ma to jeść 1 osoba proponuję składniki zmniejszyć o połowę ;)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free