Jajecznica z wołowym Pastrami

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Dania z jajek

Składniki:

- 3 jaja
- 2 duże, cienkie plastry wołowego pastrami (koniecznie z niską zawartością tłuszczu – ok 3%, do kupienia np. w paczkach w sklepach Biedronka)
- pieprz
- szczypiorek

Sposób przygotowania:

Pastrami wołowe to rodzaj podwędzanej, dojrzewającej szynki. Zazwyczaj jest dość droga, można ją było jednak np. kupić w paczkach po ok 8 dużych plasterków w sieci Piotr i Paweł oraz Biedronka. Do naszej jajecznicy będziemy potrzebowali mniej więcej 2-3 duże plasterki. Każdy kto próbował na diecie Dukana zrobić jajecznicę bez tłuszczu wie, że nie smakuje ona za specjalnie. Dzięki pastrami możemy przyrządzić sobie jajecznicę prawie tak dobrą jak normalna, będzie to jednak wymagało od nas odrobiny zręczności i wyczucia.

Szynkę kroimy w średniej wielkości kostkę, przygotowujemy sobie jajka i pieprz. Ja osobiście nie solę jajecznicy gdyż pastrami samo w sobie jest dość słone. Na rozgrzaną teflonową patelnie wrzucamy pastrami, po kilkunastu-kilkudziesięciu sekundach (jeśli patelnia była dobrze nagrzana) z pastrami wytopi się troszkę tłuszczu – to jest właśnie moment żeby szybko wrzucić jajka. Musimy dobrze wyczuć chwilę gdyż tłuszcz po chwili “znika”. Wrzucamy jajka, szybko mieszamy i dodajemy pieprzu do smaku. Po chwili jajecznica jest gotowa, wiadomo że będzie trochę bardziej sucha niż normalna. Na koniec posypujemy ją posiekaną natką szczypiorku.


Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free