Jajka faszerowane pastą z makreli

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Lato w pełni, a w takim okresie każda kobieta chciałaby wyglądać doskonale.

Aby móc pochwalić się znakomitą sylwetką w letniej sukience albo z dumą prezentować swoje kształty w bikini na gorących plażach, warto jak najszybciej rozpocząć dietę odchudzającą i połączyć ją z jakąkolwiek aktywnością fizyczną. Od lat wielką popularnością cieszy się Dieta dr Dukana, czyli dieta wysokobiałkowa. Jednym ze składników, który zaleca się spożywać w trakcie praktykowania tego trybu żywienia, są ryby. Przedstawiamy prosty przepis na smakowitą przekąskę lub danie śniadaniowe – jajka faszerowane pastą z makreli. Przepis jest prosty i każdy sobie z nim poradzi, za to samo danie jest bardzo smaczne, a najważniejsze – pozwala na utratę zbędnych kilogramów w ramach diety Dukana.

Potrzebne składniki:

Jajka – dowolna ilość, na dwie porcje wystarczą dwa jajka.

20 gram wędzonej makreli (na 2 jajka).

Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka w proszku.

Musztarda.

Serek homogenizowany.

Korniszon.

Kilka listków świeżej pietruszki dla dekoracji.

Jajka nadziewane pastą z makreli są przepyszne, a w wersji proteinowej (wysokobiałkowej) pozwalają na szybkie odchudzanie. Jajka należy ugotować na twardo i obrać ze skorupki. Następnie przecinamy je na połówki wydrążamy z nich żółtka do osobnej miseczki, do której dokładamy obrane mięso z wędzonej makreli, łyżeczkę serka homogenizowanego oraz łyżeczkę musztardy. To wszystko ugniatamy widelcem na jednolitą masę. Następnie kroimy pietruszkę i korniszona na drobne kawałki i dodajemy do masy rybno-jajecznej, pamiętając o pozostawieniu nieco listków pietruszki do ozdobienia potrawy. Pastę do faszerowania przyprawiamy do smaku pieprzem i solą, a następnie przenosimy ją do połówek jajek. Posypujemy je papryką i pietruszką.

Potrawę przyrządza się dosłownie w 15 minut, a poziom jej trudności jest niski. Najwięcej czasu zajmuje gotowanie jajek na twardo oraz oddzielenie mięsa makreli od ości i kręgosłupa ryby. Można obie czynności wykonywać w tym samym czasie. 

Artykuł przygotowali specjaliści z aladi.pl – wszystko dla kobiet

Jajka faszerowane


3 Responses to “Jajka faszerowane pastą z makreli”

  1. dzwieku pisze:

    Dlaczego ten przepis jest w diecie uderzeniowej? W pierwszej fazie tylko białko i nic innego a broń boże już sól, która zatrzymuje wodę w organizmie

  2. moris pisze:

    Soli to chyba tylko odrobinę do smaku .

  3. Kasia pisze:

    Sól jest dozwolona ale w bardzo małych ilościach (ja rezygnuje z niej w całości na rzecz innych przypraw), pozostałe produkty jak dla mnie są ok w tej fazie (musztarda też w małych ilościach ale od łyżki nie utyjesz)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free