Karp w galarecie Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z ryb

Składniki:

- 1 duży płat karpia
- warzywa: 1 niewielka pietruszka, 1 marchew, kawałek kapusty włoskiej, kawałek pora
- 1 niskotłuszczowa kostka rosołowa
- 2 jajka na twardo
- 4 łyżeczki żelatyny rozpuszczalnej, nie takiej do gotowania.
- przyprawy: sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Karpia kroimy na 4 części i dodajemy przyprawy: sól i pieprz (ilość wg. naszego uznania). Warzywa gotujemy w mniej więcej pół litrze wody do momentu aż będą miękkie. Następnie wyciągamy warzywa i do tej samej wody wkładamy naszą rybę. Karpia gotujemy mniej więcej 15 minut na wolnym ogniu. W międzyczasie szykujemy sobie 4 naczynia do naszego galartu (miseczki, szklaneczki itd.). W każdym naczyniu kładziemy połowę jajka na twardo, kilka kawałków pokrojonej marchewki i troszeczkę ale naprawdę niewiele kapusty. Jak już ugotuje się ryba na warzywa kładziemy po kawałku rozdrobnionego karpia. Teraz wystarczy rybę z warzywami zalać wywarem, który został nam po gotowaniu. Wcześniej jednak dodajemy do niego żelatynę, trochę magii lub sosu sojowego i ewentualnie pieprzu. Zalewamy rybę i po ostudzeniu umieszczamy w lodówce czekając aż galareta się zetnie.


Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free