Kluseczki leniwe

Dr Dukan - nowa książka - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Pieczywo

Składniki

- 2 jajka
- 500 g chudego twarogu
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 200 g jogurtu naturalnego
- słodzik według uznania
- cynamon
- szczypta soli

Sposób przygotowania:

Twaróg zmielić, dodać jajka, sól i skrobię. Zagnieść z tego ciasto, na desce rozwałkować i pociąć na kawałki. Wrzucać je do wrzącej wody lekko posolonej. Wyjmować kluseczki, gdy się zagotują. Jogurt, który posłuży jako sos do klusek, doprawić cynamonem i słodzikiem. Po wyjęciu kluseczki polać jogurtowym sosem. Kluseczki można podawać również jako dodatek do innych potraw. Smacznego!


30 Responses to “Kluseczki leniwe”

  1. amal pisze:

    Witam,
    czy autor tego przepisu żarty sobie robi ? Cały dzień myślałam o tych kluskach, a jak zaczełam je robić ze składników wypisanych jak wyżej zrobiła się breja ! Gdzie to ugniatać, ciąć czy wrzucać ?! To co najwyżej można wlać ! I spróbuję to ratować bo szkoda mi twarogu i głodna jestem, spróbuje zrobić z tego lane leniwe….

  2. wendy pisze:

    Ja użyłam chudego twarogu takiego w kostce 250 g i jedno jajko, a zamiast skrobi mąkę kukurydzianą i mi się udały. Tyle że jest mniejsza porcja :)

  3. agnieszka pisze:

    mąka nie pasuje, zdaje się , do diety. zwłaszcza w fazie I czy II.

  4. Anita pisze:

    Zrobiłam nieco inaczej i wyszły przepyszne. 200 g białego, chudego sera, dobrze zmielonego, pomieszać z jednym żółtkiem, 2 łyżkami skrobii kukurydzianej, 2 łyzkami słodzika w płynie, i ubitym na puszysta masę białkiem. Masa powstanie średnio gęsta. Zagotować wodę, i łyżeczką wkladac kluseczki poczekać aż wypłyna i gotowe. Polać jogurten naturalnym, wymiesznaym ze slodzikiem, oraz aromatem śmietankowym. pyszne. polecam.

  5. Wilka pisze:

    A ja zrobiłam zgodnie z przepisem, trochę więcej mąki dodałam przy zagniataniu może, i wyszły bardzo ładne – żółciutkie i pycha!

  6. Agnes pisze:

    ja zrobiłam je kulki jakoś wyszły ale w smaku okropne NIE Polecam

  7. Ania pisze:

    Robiłam wszystko według przepisu, trochę więcej mąki trzeba dodać, gdy ciasto jest za luźne i wychodzą smaczne, kształtne kluseczki. Polecam!

  8. Kurczaczino pisze:

    mąka jest zabroniona w diecie Dukana
    często jest podawana w przepisach, bo w pierwszym przekładzie książki Dukana, ktoś popełnił błąd w tłumaczeniu – ni mąka a skrobia jest dozwolona (maizeina)

  9. Marta pisze:

    Bez fanatyzmu. Jak ktoś da mąkę kukurydzianą zamiast skrobi, to chyba nie nie przytyje zaraz na drugi dzień 5 kg? ;-) Ta dieta polega na zdrowych nawykach żywieniowych, a nie śledzeniu błędów w przekładzie. Ja planuje właśnie zrobić te kluski i też kupiłam mąkę kukurydzianą zamiast skrobi. Tańsza i więcej w opakowaniu, hehe :) . Nie dajmy się zwariować!

  10. Anonim pisze:

    tosuje ta diete 2 tygodnie i schudlam 1 kgniewiem co sie dzieje jak rano wstaje jestem bardzo slaba i oblewa mnie pot/

  11. Anonim pisze:

    mmmmmmmmmm :D

  12. monikaw33 pisze:

    ja stosowalam diete przez 8 tygodni schudłam 11,6 kg i w 9 tygodniu zasłabłam….lekarz opieprzył mnie za te diete ale ja jutro startuje od nowa.NIECH SIE DZIEJE CO CHCE ….MAM SCUDNĄĆ KOJEJNE 26 KG.
    POZDRAWIAM WSZYSTKIEGO DOBREGO W NOWYM ROKU !!!!!!!!!!!!!!

  13. Kasia pisze:

    hej monia ja za 1 razem jak stosowałam diete tez żle ja znosilam teraz od 3 dni startuje na nowo i czuje sie swietnie:)

  14. monika pisze:

    ja jestem trzeci raz od 1stycznia to moje postanowienie noworoczne mysle ,ze teraz dam rade.chce wytrwac do kwietnia moj cel to20kilo.

  15. becik843 pisze:

    kluseczki bardzo dobre;)

  16. Monika pisze:

    Kluseczki bardzo dobre, ja nakladam łyżką gęste ciasto na wrzącą wodę, czekam aż wypłyną i gotowe! pyszne z serkiem homogenizowanym waniliowym. z cynamonem i jogurtem też :) polecam!

  17. ulka pisze:

    Wiam wszystkich powiedzcie mi jak mozna na tej stronie dodac przepis ?Nieznalazlam zadnego batona”dodaj przepis”lub cos do tego podobne:)

  18. admin pisze:

    Witam, przepis można dodać tylko w komentarzach niestety.

  19. jagodaplus pisze:

    Kluseczki wyszły wyśmienite. Do sera białego,chudego dodatkowo dorzuciłam więcej skrobii kukurydzianej i łyżkę mielonych otrąb pszennych. Zrobiłam je na ostro. Dodałam dip musztardowo-jogurtowy z czosnkiem i posypałam natką pietruszki. Pyszne. Smacznego.

  20. Miki pisze:

    Kluski z tego przepisu to trzeba by podzielić na 10 dni – bo w diecie Dukana skrobii kukurydzianej wolno łyżeczkę dziennie!

  21. Mewto pisze:

    Nie wiem o co wam chodzi z tą mąką kukurydzianą… czepiacie się szczegółów diety ja ich nie przestrzegam zbytnio…
    moja faza II powinna się zakończyć dopiero 12 grudnia a ja już ważę mniej niż chciałem czyli ponad miesiąc szybciej…

    a kluseczki super polecam dodać trochę mięty:)

  22. Mewto pisze:

    aaaa nie polegajcie tylko na diecie ruchu troszkę więcej małe ćwiczonka i efekty przyjdą szybko!!

  23. pikaczumiakczu pisze:

    Ta jak ci wyjdą to jesteś gość, Gówno jest za rzadkie. Najpierw trzeba się znać na gotowaniu a potem pisać przepisy! Boże co za motłoch! kolejny przepis do dupy!

  24. justyna pisze:

    bialy ser najlepiej najpierw wycisnąc przez szmatkę.Mniej wody- bardziej ścisłe ciasto

  25. moet..chandon pisze:

    ludzie!!! troche szacunku do siebie,stronka jest po to zeby sobie pomagac i wspierac w diecie a nie obrzucac sie kluchami…. kluseczki obledne!!!przepis rewelka!!!

  26. gaga pisze:

    Ciasto jest zdecydowanie za rzadkie, a wedle mojej wiedzy skrobia ma być dodatkiem, a nie składnikiem diety, więc nie ma sensu sypac jej w wielkich ilościach. Do brejki takze dodałam troche otrab owsianych i więcej przypraw, i wykorzystałam jako dodatek do klopskiów z miesa mielonego (z piersi indyka) w sosie koperkowym – całkiem smaczny obiadek z tego wyszedł :)

  27. Verna Sexton pisze:

    Ziemniaki ugotować i ostudzić (można to zrobić poprzedniego dnia). Ziemniaki zmielić lub przecisnąć przez praskę i zagnieść z mąką, solą i jajkiem. Proporcje zależą od tego, ile mamy ziemniaków, najłatwiej zrobić to takim sposobem – z ziemniaków ułożyć kulę na stolnicy, odjąć 1/4 i w to miejsce wsypać mąkę.

  28. Cleo Rollins pisze:

    Kapustę podlać wodą i ugotować. Ugotowane ziemniaki obrać, zmielić lub zetrzeć i zagnieść z niewielką ilością mąki, jajkiem i solą. Z ciasta rozwałkować cienki płat, wykroić z niego kwadraciki i smażyć z obu stron na patelni lub piec na wysmarowanej tłuszczem blasze w piekarniku. Upieczone ziemniaczane kwadraciki wsypać do głębszej miski, zmieszać z cebulą podsmażoną na smalcu i potem wszystko zmieszać z oddzielnie ugotowaną kapustą, którą należy wcześniej doprawić do smaku solą i cukrem. Podawać z ciepłym mlekiem.

  29. # Migdały zalać gorącą wodą, po chwili obrać ze skórki i zmielić. Mąkę posiekać z masłem i margaryną, dodać cukier puder, żółtko, sok ze świeżej cytryny i startą z niej skórkę oraz zmielone migdały. Zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać nieco mąki. Wstawić na pół godziny do lodówki. Wałkować na grubość do 0,5 cm, wycinać dowolnego kształtu ciastka, smarować rozmącnym jajem, posypywać cukrem kryształem i płatkami migdałowymi. Piec na jasnozłoto około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.

  30. aneta pisze:

    a ja zrobilam kluski wyszy super polalam jorurtem i posypalalam troche pieprze, slodzika nie dodawalam , na slodko mi one nie pod chodza :)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free