Kotlety mielone inaczej

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna Faza II – Dania z mięsa mielonego

Składniki:
– małe opakowanie mięsa z indyka
- jajko
- mała cebula (opcjonalnie)
- dwa ząbki czosnku
- opakowanie mrożonego szpinaku liście
- drobne otręby owsiane
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- kapka maggi (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:
Najpierw rozmrozić szpinak, dokładnie odcisnąć wodę, następnie dosyć drobno go pokroić. Wrzucić do miski razem z mięsem mielonym, dodać do tego drobniutko posiekaną cebulę i czosnek, jajko, łyżkę otrębów i dokładnie wymieszać masę. Jeżeli masa będzie za bardzo luźna można dodać więcej otrębów. Na koniec przyprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatołowej, do smaku można dodać też trochę przyprawy maggi. Smażyć na patelni teflonowej bez tłuszczu na małym ogniu. Najlepiej formować nie za wielkie kotleciki. Smacznego!


One Response to “Kotlety mielone inaczej”

  1. Płatki owsiane i otręby pszenne przełożyć do malaksera i całość rozdrobnić. Nie zbyt dokładnie, powinny zostać całe kawałki otrębów i płatków owsianych. Rozdrobnione płatki i otręby przełożyć do miski, dodać olej kokosowy, melasę, cynamon. Zagnieść ciasto i dodać zimną wodę. W razie potrzeby można dodać jeszcze odrobinę wody. Gotowe ciasto rozwałkować, dość cienko i wykrawać ciasteczka o dowolnym kształcie. Gotowe ciastka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec 5-10 minut (lub do momentu aż będą złociste) w temperaturze 200ºC. Czas pieczenia zależy od wielkości ciasteczek.

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free