Kurczak po chińsku Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II– Dania z kurczaka

Składniki:

- 2 duże piersi z kurczaka
- 2 średniej wielkości marchewki i 2 pietruszki
- 1 papryka czerwona, 1 zielona i 1 żółta
- mały słoiczek ogórków konserwowych
- 2 jajka
- 1 por
- 1 kostka rosołowa o niskiej zawartości tłuszczu
- koncentrat pomidorowy i ketchup (bez cukru)
- przyprawy: sól, pieprz
- 4 łyżki mąki kukurydzianej

Sposób przygotowania:

2 jajka wbijamy do miski i roztrzepujemy, piersi z kurczaka kroimy w wąskie paski, doprawiamy solą i pieprzem, wrzucamy do miski z roztrzepanymi jajkami, dodajemy mąkę i całość mieszamy. Surowe warzywa kroimy w cienkie paski i każde warzywa osobno smażymy na dobrze rozgrzanym teflonie posmarowanym ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami oleju. Wszystkie usmażone warzywa wrzucamy do jednego dużego garnka, zalewamy litrem chudego rosołu i dodajemy pokrojone ogórki konserwowe. Gdy rosół się zagotuje dolewamy do niego połowę wody ze po ogórkach konserwowych i całość gotujemy około 10 minut.

Kurczaka smażymy na rozgrzanej patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym z kroplą oliwy. Musimy uważać bo będzie nam się trochę sklejał. Po usmażeniu mięso dodajemy do garnka z warzywami. Do smaku możemy dodać koncentratu pomidorowego i ketchupu (jeśli mamy taki bez cukru). Na koniec możemy jeszcze do smaku dodać sól, pieprz.


7 Responses to “Kurczak po chińsku Dukana”

  1. Agata pisze:

    kurczak rewelacja:) jesteśmy z mężem od półtora miesiąca na Dukanie i razem straciliśmy ponad 25 kg :)

  2. Monia pisze:

    A ja od tygodnia i nie schudlam ani grama.

  3. ewelina pisze:

    a ja jutro zaczynam :)

  4. anonim pisze:

    ja jestem na tej diecie prawie 2 miesiace i schudlem 12kg.

  5. Anonim pisze:

    ja nie mogę się zebrać chyba nie mam silnej woli kiedyś schudłam na niej ładnie ale teraz po ciąży zostało mi 6kg niby nie dużo ale bardzo mi przeszkadzają. Nie karmię już więc mogę zacząc dietę tylko nie mam mobilizacji…

  6. zulunio88 pisze:

    Przepis super.tylko uwaga!!!
    Na dukanie nie wolno uzywac mąki. Maizena to skrobia kukurydziana. A nie mąka kukurydziana.w ksiazkach jest zle tlumaczenie. Więc radzę zamienic mąkę na skrobie.

  7. Anonim pisze:

    a ja jestem od tygodnia i nie schudlem ani grama ale stracilem w pasie 5 cm

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free