Kurczak z kurkami Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Dania z kurczaka

Składniki:

- 1 kg piersi kurczaka
- około 200 g kurek
- 200 g jogurtu naturalnego 0%
- pół pęczka koperku
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- połowa niskotłuszczowej kostki rosołowej
- łyżeczka chrzanu
- przyprawy: słodka papryka, curry, sól, pieprz, ewentualnie inne według własnego uznania

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka kroimy w cienkie plasterki i dodajemy przyprawy (możemy wstawić na godzinę do lodówki żeby się przegryzło). Podsmażamy z obu stron na rozgrzanej patelni teflonowej bez tłuszczu, po lekkim podsmażeniu kurczaka ściągamy z patelni. Oczyszczone i obrane kurki wrzucamy na patelnie, zalewamy połową szklanki wody i dusimy kilka minut. Po paru minutach wrzucamy na patelnie wcześniej podsmażonego kurczaka oraz koperek, przykrywamy i dusimy na wolnym ogniu mniej więcej 20 minut.

W międzyczasie kostkę rosołową rozpuszczamy w połowie szklanki wrzącej wody. W kilku łyżkach tego bulionu dokładnie rozprowadzamy mąkę kukurydzianą i zalewamy resztą rosołu. Gęstniejący bulion dodajemy powoli do jogurtu połączonego z chrzanem. Musimy robić to dość powoli i cały czas dokładnie mieszać. Tak powstały sos wlewamy na patelnię, mieszamy z kurczakiem, kurkami i koperkiem i dusimy kolejne kilka minut.

Jeśli jesteśmy w II fazie diety Dukana możemy podawać to danie z liśćmi rukoli.


Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free