Muffinki mięsne I wersja z jajkiem

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I – Dania z mięsa mielonego / Przepisy na Wielkanoc

Składniki na sześć muffinek:

- 7 jajek
- 250 g mięsa mielonego z indyka lub wołowiny
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- 1 płaska łyżeczka musztardy
- sól, świeżo mielony pieprz
- ulubione przyprawy

Sposób przygotowania:

Do wykonania tego przepisu potrzebna jest tradycyjna foremka do pieczenia muffinek. W miseczce dokładnie wymieszać mięso z jednym jajkiem, musztardą, posiekaną drobno cebulą, sprasowanym ząbkiem czosnku, solą, pieprzem i przyprawami. Powinna powstać masa jak na kotlety mielone. Z masy uformować sześć płaskich kotletów o grubości około 1 cm. Kotlety powinny być większe od otworów w naszej foremce muffinkowej. Foremkę delikatnie przesmarować oliwą, tylko tak aby zapobiec przywarciu mięsa. Dodatkowo można włożyć do otworów papierowe papilotki, ale nie trzeba. Do przygotowanej formy włożyć nasze kotlety tak, aby powstały gniazdka, w których będą zapiekane jajka. Kotlet powinien sięgać do brzegów otworu foremki. Mięsa nie dociskać za mocno do foremki, aby łatwo nam było wyciągnąć muffinki. Na każdy kotlet wbić po jednym jajku (tak jak jajka sadzone), posolić i doprawić świeżo zmielonym pieprzem. Całą foremkę muffinkową przykryć od góry folią aluminiową. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiekać około 20 minut. Później wyłączyć piekarnik i zostawić muffinki w piekarniku na około 4-5 minut. Wyjąć z piekarnika i poczekać jeszcze z 5 minut, aby potrawa trochę przestygła i łatwo było wyjąć muffinki. Brzegi otworów delikatnie przejechać nożem, ułatwi to wyjęcie. Do wyjmowania warto użyć widelca do podważenia muffinek. Można je podawać na ciepło albo a zimno z dressingiem jogurtowym.


One Response to “Muffinki mięsne I wersja z jajkiem”

  1. sweetbanana pisze:

    ale tak serio to jak zmiescic do takiej malej foremki cale jajko i mieso ?!?!

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free