Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z kurczaka

Składniki na ciasto:

- pól szklanki chudego mleka
- 2 jajka
- łyżka mazeiny
- sól

Składniki na farsz:

- 25 dag piersi z kurczaka
- 25 dag liści szpinaku (mrożony lub świeży)
- 2 ząbki czosnku
- serek grani naturalny (chudy o zawartości do 4% tłuszczu)
- sól, pieprz kolorowy
- gałka muszkatołowa
- curry, albo jeżeli chcemy uzyskać nowy smak potrawy można dodać suszony lubczyk

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na naleśniki. W misce dokładnie wymieszaj wszystkie składniki na ciasto. Rozgrzej patelnię teflonową i smaż naleśniki na średnim ogniu. Przewracaj w momencie, gdy ciasto się przyrumieni. Teraz, aby przygotować farsz, pokrój w kostkę pierś z kurczaka. Rozgrzej patelnię teflonową wcześniej lekko przesmarowaną oliwą. Wrzuć kurczaka oraz jeden drobno posiekany ząbek czosnku. Kurczaka dopraw według uznania. Gdy kurczak będzie gotowy przełóż go do miski, a na patelnię wrzuć szpinak oraz jeden sprasowany ząbek czosnku, całość posól oraz dopraw pieprzem, gałką muszkatołową oraz curry. Jeżeli szpinak był zamrożony i puścił za dużo wody, odlej nadmiar wody. Następnie dodaj do szpinaku serek grani oraz wcześniej usmażoną pierś z kurczaka. W przypadku, gdy przygotowany farsz wydaje się za rzadki, możesz zagęścić go mazeiną. Gorący farsz zawiń w naleśniki. Naleśniki przed podaniem można jeszcze podgrzać. Danie to dobrze smakuje z sosem jogurtowo-czosnkowym. Przepis na ten sos znajdziecie również na tej stronie. Smacznego!


One Response to “Naleśniki z kurczakiem i szpinakiem”

  1. Celina pisze:

    Dzisiaj wypróbowałam przepis. Boooooże….jaka pycha! Dziękuję za świetny obiad.

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free