Pieczeń z jajkiem

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I / Faza naprzemienna Faza II – Dania z mięsa mielonego / Przepisy na Wielkanoc

Składniki na małą foremkę keksową:

- 400 gram mięsa mielonego wołowo – cielęcego lub z indyka
- 3 jajka
- 1 cebula
- 3 łyżki otrąb pszennych
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- majeranek
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- ząbek czosnku lub czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Ugotować na twardo dwa jajka. Na patelni podsmażyć drobno pokrojoną cebulę. Co jakiś czas podlewając wodą, aby się nie przypaliła. Do miski włożyć mięso, dodać otręby, surowe jajko, przecier pomidorowy, podsmażoną cebulę i przyprawy. Jeżeli masa będzie mało lepka dodać jeszcze jedno małe jajko. Wymieszaną masę przełożyć do foremki do pieczenia (szklanej lub aluminiowej). Na górę masy wyłożyć dwa ugotowane i obrane jajka i wcisnąć je delikatnie w masę, aby w całości zostały przykryte mięsem. Piec przez około godzinę w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni.


4 Responses to “Pieczeń z jajkiem”

  1. kaja pisze:

    Pyszna pieczen, zmiast soli dodalam sosu sojowego. Cebulka smazona z odrobia sosu sojowego smakuje jak smazona na oliwie ;) . Jestem a diecie 12sty dzien i pieczen robie po raz drugi. Moja rodzinka nie musi chudnac, ale pieczen rowniez im smakowala :)

  2. Ania pisze:

    Dobra i sycąca pieczeń. Jedyna zmiana jaką wprowadziłam to dodałam cebulkę drobno pokrojoną, bez podsmażania. Polecam!

  3. jusia pisze:

    pychota :)

  4. margol pisze:

    zamiast koncentratu pomidorowego dodałam koperek i natkę pietruszki, smakuje na ciepło i zimno .

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free