Piernik Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna Faza II – Desery / Pieczywo

Składniki:

- 2 łyżki mleka w proszku, koniecznie odtłuszczonego
- 4 łyżki otrębów pszennych i 8 łyżek otrębów owsianych (najlepiej drobno zmielonych, można je zmielić np w blenderze)
- 1 opakowanie proszku do pieczenia
- 3 jaja
- 2 łyżki płynnego słodzika
- 6 łyżek homogenizowanego serka niskotłuszczowego (np 3% serek z sieci Auchan)
- 2 łyżki przyprawy do piernika

Sposób przygotowania:

Przygotowanie piernika Dukana jest banalnie proste, wszystkie składniki wrzucamy do miski i dokładnie mieszamy. Następnie ciasto wlewamy do foremki do pieczenia i wsadzamy do piekarnika nagrzanego mniej więcej do 180 stopni. Piernik pieczemy około 45 – 50 minut aż będzie dobrze wypieczony w środku (sprawdzamy drewnianym patyczkiem).


2 Responses to “Piernik Dukana”

  1. emili_m pisze:

    Piernik wyszedł bardzo smaczny, aromatyczny, wypieczony – zero zakalca. Po 2-3 dniach nadal był świetny. Otrębów nie mieliłam, więc wyszedł taki dość gruboziarnisty. Dałam 2 łyżki słodzika w proszku, zamiast tego w płynie, jak w przepisie. Niestety ciasta wyszło dość mało, jak na dwie osoby; być może dla jednej byłoby akurat na kilka dni. Myślę, że ja następnym razem zrobię z co najmniej półtorej porcji. Dziękuję za przepis :)

  2. Magdalena pisze:

    Nie najgorszy, powiem szczerze. Zawsze to miła odmiana i urozmaicenie. Ja mam pomysł, aby na bazie tego przepisu upiec chlebek – słodzik zastąpić solą, a przyprawę do piernika ziołami. Jutro spróbuję :)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free