Pizza Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Pieczywo

Składniki:

- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 9 łyżek otrębów pszennych (mielimy je bardzo drobno, na mąkę, najlepiej blenderem)
- 1/4 szklanki chudego mleka
- 1 jajo
- około 3 dkg drożdży
- szczypta słodzika do pieczenia
- koncentrat pomidorowy bez dodatku cukru
- dodatki: tu możemy poszaleć, polecam: szynkę z indyka, oregano, bazylię, mięso z kurczaka, brokuły, jajko na twardo, paprykę, pieczarki i inne warzywa dozwolone w diecie Dukana

Sposób przygotowania:

Drożdże wkładamy do miski, dosypujemy szczyptę słodzika i zalewamy niewielką ilością ciepłego mleka. Miskę odstawiamy w ciepłe miejsce żeby drożdże zaczęły działać. Następnie dodajemy drobno zmielone otręby pszenne, mąkę kukurydzianą i wbijamy 1 jajko. Wszystko ugniatamy na ciasto, które rozkładamy na blasze do pieczenia. Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym. Teraz przyszedł czas na dodatki. Pamiętajmy, że w diecie Dukana nie możemy zastosować żółtego sera, jego brak proponuje wynagrodzić sobie różnorodnością pozostałych dodatków. Mogą to być na przykład: papryka, brokuły, bazylia, oregano, mięso z kurczaka, jajko na twardo, pieczarki itd. Zdecydowanie polecam robić pizzę w fazie II kiedy to możemy zastosować warzywa. Jednak również w fazie I możemy przyrządzić sobie pizze Dukana np. tylko z jajkiem na twardo, kurczakiem i szynką.

A jeśli zakończyliście już dietę Dukana i możecie sobie czasem pozwolić na odrobinę szaleństwa to wpadnij kiedyś do pizzerii Brocci.pl, w poznańskiej dzielnicy Jeżyce. Zjecie tam smaczną ale lekką i zdrową wersję włoskiej kuchni.


27 Responses to “Pizza Dukana”

  1. agata pisze:

    jak długo piec i w jakiej temp.?

  2. Kawa_bez_mleka pisze:

    Witam,
    mąka kukurydziana jest niedozwolona, proponuje maizene (do kupienia m almie)- skrobie kukurydzianą. Podobnie z otrebami pszennymi, proponuje owsiane:)

    Smacznego

  3. marysia pisze:

    Gdzie jeszcze można kupić skrobie kukurydziana????????

  4. KRYSTYNA pisze:

    PIERWSZY RAZ ZAMAWIAŁAM PRZEZ INTERNET, ALE OKAZAŁO SIĘ, ŻE JEST W SPRZEDAŻY W “STOKROTCE”. POWODZENIA!!!

  5. kasia pisze:

    Jest też w “Remie”, cena coś ponad 2 zł

  6. kasiakasia pisze:

    Mozna dziennie 1 lyzke maki kukurydzianej. Rowniez mozna raz na tydzien troche sera zołtego chudego (7dag 6% tłuszczu)

  7. ANETA pisze:

    witam
    dlaczego mąka kukurydziana jest niedozwolona jaka jest róznica pomiędzy skrobią a mąką?

  8. gość pisze:

    w książce dr. Ducana piszę, że można używać mąki kukurydzianej, oczywiście z umiarem.

  9. Anonim pisze:

    Otrębów się nie mieli!!!!!

  10. Bas pisze:

    dlaczego otrebow sie nie mieli? ja miele zawsze do budyniu, chleba.. hm. Jestem zdziwiona!

  11. Bas pisze:

    No bo mąka to mąka a skrobia to skrobia. Tak jak mąka pszenna a skrobia ziemniaczana, dwie inne rzeczy. W książce jest błąd, pisząc mąkę ma na myśli skrobię. A dlaczego mąki nie można? a no z takich samych powodów dla których nie można mąki pszennej. Wegle których nie jemy :)

  12. Anonim pisze:

    nie można mąki pszennej bo nie można pszenicy, tak samo ziemniaczanej bo ziemniaki to też węglowodany, ale kukurydza nie jest węglowodanem dlatego nieważne czy jest z niej skrobia czy mąka, co w sumie jedno znaczy. Proponuje odchudzać się z głową a nie czepiać się szczegółów :)

  13. daria pisze:

    zrobilam pizze i bardzo polecam :) jest pyszna, jak na tego typu jedzenie… jedyne co, to musialam dodac duuuuuuuuzo wiecej otręb ;/
    p.s róbcie najcieńsze jak sie da ciasto :)

  14. Anonim pisze:

    A JAK Z PIECZENIEM? JAK DŁUGO I W JAKIEJ TEMPERATURZE?

  15. manuella pisze:

    …skrobia kukurydziana dostepna w Auchan !!! :)

  16. magda pisze:

    skrobie kukurydzianą można też kupić w Piotrze i Pawle ;)

  17. kam pisze:

    Jak długo piec i w jakiej temperaturze? Już to pytanie zostało postawione, ale nie widzę na nie odpowiedzi, a z miłą chęcią wypróbuje przepis

  18. Anet pisze:

    Mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana to to samo, tak jak mąka ziemniaczana i skrobia ziemniaczana i czasami widoczna mączka ziemniaczana – więc do kupienia wszędzie, a w Tesco za 2,99 za1 kg ;-)

  19. Anonim pisze:

    Mąka kukurydziana i skrobia kukurydziana (mazeina) to NIE TO SAMO !!!!

  20. Mewto pisze:

    ja piekłem w 180 stopniach do 30 minut i wychodziła dobra;)

  21. Magda pisze:

    Zrobiłam, nie smakuje jak normalna pizza ale to świetna odmiana w I fazie, zrobiłam z kurczakiem, ogórkiem korniszonym i odrobina cebuli. Pizze posmarowałam koncentratem pomidorowym zmiesznym z ziołami. Całkiem niezła:)

  22. megis pisze:

    W diecei Dukana we wszytskich fazach nie mozna uzywać drożdży więc przepis nie wchodzi w ta diete.

  23. yhy pisze:

    nie słuchajcie ludzi ktorzy pisza ze maka kukurydziana jest zabroniona ja posiadam ksiazke dr dukana i jest napisane ze make kukurydziana mozna a co do skrobi to nie ma wspomnianego o tym ani slowa

  24. Ela pisze:

    Droga “yhy” obawiam się, ze ktoś źle przetłumaczył książkę. Dukan zezwala na produkt o nazwie Maizena i jest to skrobia kukurydziana.

  25. Sandra pisze:

    skrobia kukurydziana i maizena to to samo…..mieszkam w portugalii i sprzedaja tu maizene,inaczej mowiac make z kukurydzy.Sa rozne odmiany grubsze jak grysik i maki zwykle…..Maizena jest mniej kaloryczna wiec mozna jej uzywac…pozd

  26. gaga pisze:

    “MEGIS” – w książce dukana, on sam podaje przepis na chleb na drożdżach, czytałam też książkę i nie znalazłam słowa na temat, jakby ich nie można było używać, więc nie wiem skąd to stwierdzenie.

  27. Lily pisze:

    znalazłam w almie ser żółty 3% tłuszczu :D
    więc na obiad będzie pizza z serkiem :D (i mnóóóóóóóóstwem dodatków ofc)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free