Pulpety w sosie koperkowym

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I – Dania z mięsa mielonego

Składniki:

- 1kg mięsa mielonego (z indyka lub wołowiny)
- 3 łyżki otrąb owsianych
- 2 jogurty naturalne 0%
- 2 jajka + 2 żółtka
- 1 duży pęczek świeżego koperku
- 1 liść laurowy
- przyprawy: sól, pieprz, oregano

Sposób przygotowania:

Pulpety: Mielone mieszamy dokładnie z 2 jajkami, otrębami pszennymi i przyprawami (oprócz lubczyku). Formujemy niewielkie pulpety i podsmażamy na teflonowej patelni bez tłuszczu. Lekko podsmażone pulpety wkładamy do garnka i zalewamy wodą, tak aby były w całości zakryte i stawiamy na ogniu aż do zagotowania.

Sos koperkowy: Jogurty naturalne mieszamy z dwoma żółtkami, dodajemy niewielką ilość gorącej wody, w której gotowały się pulpety i energicznie mieszamy. Tak powstały sos wlewamy do pulpetów, dokładnie mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu do zagotowania. Dodajemy posiekany koperek i łyżkę lubczyku.


3 Responses to “Pulpety w sosie koperkowym”

  1. Natalia pisze:

    Pulpeciki i sos super smak! Tylko zamiast otrąb owsianych dałam przenne :) Polecam!

  2. Dominika pisze:

    Bardzo bardzo dobre polecam !!! ( Ja dodalam jeszcze suszony czosnek )

  3. akzi pisze:

    zrobiłam, okropieństwo :P
    szybko sos koperkowy zamieniłam na pomidorowy.

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free