Rosół Dukana z kluskami

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Zupy

Składniki:

- 1 noga z kurczaka dokładnie obrana ze skóry
- kostka rosołowa o możliwe najmniejszej zawartości tłuszczu i soli
- 1 jajo
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej (ew. z dodatkiem małej ilości mielonych otrębów owsianych)
- włoszczyzna (chyba, że ma być to rosół dla Fazy uderzeniowej)
- natka pietruszki
- przyprawy: wg własnego uznania

Sposób przygotowania:

Mięso z kurczaka gotujemy w wodzie z kostką rosołową, włoszczyzną i przyprawami. Gdy mięso będzie miękkie wyciągamy je z rosołu. Dokładnie mieszamy jajko ze skrobią kukurydzianą i ewentualnie z dodatkiem małej ilości drobno zmielonych otrębów (otręby dodajemy jeśli ciasto będzie za rzadkie). Tak powstałe ciasto wlewamy do gotującego się rosołu i gotujemy jeszcze chwilę mieszając. Rosół Dukana z kluseczkami jest gotowy. Po nalaniu na talerz możemy posypać natką zielonej pietruszki. Eliminując włoszczyznę i kluseczki możemy przygotować rosół dozwolony dla fazy I.


6 Responses to “Rosół Dukana z kluskami”

  1. Agnieszka pisze:

    nie rozumiem dlaczego nie mozna jeść tego rosołu w I fazie. eliminując tylko warzywa…

  2. Agnieszka pisze:

    rosół pyszny robiłam go w fazie I bez włoszczyzny, zamiast włoszczyzny dodałam do rosołu seler naciowy

  3. Moon pisze:

    Nie można w pierwszej fazie jeść tego rosołu nie tylko ze względu na warzywa ale również na skrobię kukurydzianą, która jest składniekiem lanych kluseczek. :)

  4. Stefa pisze:

    przecież majzena,czyli skrobia kukurydziana jest dozwolona więc można z niej zrobić kluseczki.

  5. Stefa pisze:

    na bazie wywaru z kurczaka i kostki warzywnej można przygotować pyszną zupę pomidorową /nawet dla fazy uderzeniowej/.Kurczak musi być bez skory i obrany z wszelkich tłuszczyków,ugotowany na miękko/na jedną osobę daję 1 podudzie,które potem zjadam w zupie/,dodaję kostkę warzywną /1 kostka na pół litra zupy/,oraz koncentrat pomidorowy,zgodnie ze smakiem.Robię do tego kluseczki : /ja robię na 3 osoby/ :pół jajka, 2 łyżki skrobi kukurydzianej/majzeny/ dobrze rozrobić w garnuszku ,wlewać delikatnie na gotującą się zupę,chwilę pogotować.Można zabielić taką zupę jogurtem 0%,ale lubi się zważyć.Moja córka,która nie lubiła zupy pomidorowej,polubiła ją właśnie w trakcie diety Dukana.Ja też bardzo ją lubię i często gotuję,choć jestem już w IV fazie.

  6. Ela pisze:

    ja wlewam po prostu roztrzepane jajko – które jest przeciez jak najbardziej dozwolone :)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free