Ryba po grecku Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z ryb

Składniki:

- 4-6 filetów mrożonej ryby (np. mintaj, tilapia itd)
- warzywa: 4 niewielkie marchewki, 2 pietruszki, 3 duże cebule, mały seler
- duży słoiczek koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz, 1 liść laurowy, kilka ziaren czarnego pieprzu, 2 ziarna ziela angielskiego
- pół szklanki wody
- ewentualnie słodzik nadający się do pieczenia

Sposób przygotowania:

Marchew, pietruszki i seler dokładnie myjemy, obieramy i ścieramy niezbyt drobno. Cebule kroimy w talarki, a potem jeszcze raz na pół. Starte warzywa lekko podsmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej ręcznikiem papierowym z kroplą oliwy. Dodajemy trochę soli i po kilku minutach smażenia przykrywamy. Na drugiej patelni zabieramy się za zamrożoną jeszcze rybę, lekko ją solimy i doprawiamy wg uznania i zaczynamy smażyć. W międzyczasie warzywa podlewamy wodą ok. 1/4 szklanki i dalej dusimy. Kiedy już filety rybne będą usmażone, podpiekamy cebulkę na złoty kolor. Później przekładamy do garnka cebulę oraz warzywa z patelni. Do tego dodajemy pieprz, ziele angielskie oraz listek i całość podlewamy 1/4 szklanki wody, później dokładamy koncentrat i trochę słodzika do gotowania. Na wolnym ogniu dusimy, czasem mieszając aby się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku i jeżeli potrawa jest zbyt gęsta dolewamy trochę wody. Kiedy warzywa zmiękną – układamy je na zmianę z rybą w półmisku, tak aby na samym wierzchu zostały warzywa. Całość dekorujemy natką pietruszki. Potrawa ta najlepiej smakuje po 2 dniach.


Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free