Sernik Dukana kakaowy

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa Faza I / Faza naprzemienna Faza II – Desery / Przepisy na Wielkanoc

Składniki dla formy 25 x 20 cm:

- 750 gram chudego twarogu (zmielonego jak na sernik)
- dwie łyżki mazeiny
- trzy łyżki odtłuszczonego kakao
- łyżka płaska kawy rozpuszczalnej
- 3 żółtka
- 4 białka
- 4 łyżki słodzika
- olejek o smaku wanilii lub laska wanilii
- sól

Sposób przygotowania:

Ubić na sztywno białka z dodatkiem szczypty soli. Wszystkie pozostałe składniki wymieszać mikserem w osobnym naczyniu. Delikatnie połączyć masę z ubitym białkiem. Foremkę prostokątna wyłożyć papierem do pieczenia. Nagrzać piekarnik do 180 stopni i piec przez około 40-50 minut, tak aby patyczek po wyjęciu był suchy. Wystudzić ciasto w piekarniku, a później przechowywać w lodówce lub chłodnym miejscu.


13 Responses to “Sernik Dukana kakaowy”

  1. agnieszka pisze:

    może coś sknociłam po drodze ale wyszedł obrzydliwy :(

  2. agnieszka pisze:

    hm, 24 godziny mój wpis (komentarz) oczekuje na sprawdzenie przez administratora, ciekawe- a może raczej nie ciekawe ale typowe?
    sernik bez masła i na serku 0% wg mnie nie może wyjść dobry ale tym bardziej czekam na następny wpis, może jednak komuś to COŚ smakuje? :)

  3. anka pisze:

    ten serownik to dziwność nie polecam

  4. agata pisze:

    Obrzydliwość. Nie polecam.

  5. Anonim pisze:

    jasne lepiej byc tłustym grubasem

  6. sandy pisze:

    Ludzie!!! Co to jest mazeina, bo pojecia nie mam!

  7. ewa pisze:

    hej,mazeina to nic innego jak skrobia kukurydziana nie mylić z maka kukurydziana.jest do kupienia w lewiatanie jesli taki sklep jest gdzies w twojej okolicy.jest biala i wyglada jak skrobia ziemniaczana.

  8. Mała Czarna pisze:

    Maizena to bezglutenowa skrobia kukurydziana (jest do kupienia w sklepach ze zdrową żywnością). Można ją zastąpić skrobią ziemniaczaną (dieta dukana ją dopuszcza).

  9. ola pisze:

    MAIZENA, nie mazeina. To jest skrobia kukurydziana. Nie myl z mąką kukurydzianą – skrobia jest biała (wyglądem przypomina skrobię ziemniaczaną), a mąka kukurydziana jest lekko żółta.

  10. Anonim pisze:

    pytanko czy w 1 fazie można chrupki kukurydziane?

  11. inez pisze:

    mazeina to skrobia kukurydziana

  12. inez pisze:

    MAZEINA równiez sie pisze!!

  13. Marta pisze:

    jestem na dukanie od 4 tygodni, to mój 5-ty sernik dukanowy, chyba najlepszy, dodałam troszkę więcej słodzika, jak szaleć to szaleć.. :)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free