Sernik Dukana

Dr Dukan - nowa książka - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki:

- 800 g chudego twarogu
- 6 jaj (oddzielić białka od żółtek)
- słodzik (nadający się do pieczenia) ilość według własnego uznania, ok 2 łyżek
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 szklanka chudego mleka (w razie potrzeby można dodać trochę więcej mleka)
- kilka kropel wybranego aromatu

Sposób przygotowania:

Przepis na pyszny sernik Dukana, który na pewno pomoże nam przetrwać ciężkie chwile diety. Twaróg mielimy co najmniej 2 razy, następnie do zmielonego sera dodajemy żółtka, słodzik, aromat i mąkę kukurydzianą. Powstałą masę dokładnie mieszamy mikserem, dodajemy szklankę mleka i ponownie mieszamy mikserem. Białka ubijamy i delikatnie dodajemy do naszej masy serowej. Delikatnie mieszamy całą masę. Ciasto wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 – 70 min. Po upieczeniu nasz dukanowy sernik chłodzimy w lodówce. Po ostygnięciu możemy zajadać.


31 Responses to “Sernik Dukana”

  1. mariola pisze:

    Co zrobić żeby ciasto nie miało gorzkiego posmaku.? Myślę ,że to wina słodzika.

  2. Sandra pisze:

    Bardzo możliwe, do pieczenia trzeba użyć specjalnego słodzika, który się do tego nadaje, poszukaj w jakimś większym markecie albo na Allegro.

  3. krett pisze:

    Bardzo dobry sernik, użyłam słodzika w proszku, ale za mało go dałam… następnym razem dam więcej – bo był mało słodki :)

  4. ema pisze:

    Pyszny, ale dodałam 1 łyżkę słodzika wiecej.
    Słodzik musi być do pieczenia lub gotowania

  5. Czaorodziejski Wujek Oraily pisze:

    Genialne przepisy proste i praktyczne obyście publikowali więcej!

  6. marija pisze:

    ja mysle ze w tej diecie,opcja ze slodzikiem jest najbardziej szkodliwa przeciez to sama chemia!Dostarczamy organizmowi zdrowe substancje i za razem zasmiecamy je trucizna tj aspartam to najgorsza trucizna ktora zastepujemy cukier! ja rowierz stosyuje ta diete ale zamiast slodzika uzywam miodu albo syr opu klonowego sa rownie slodkie a zarazem naturalne i zdrowe:) i bez skutkow ubocznych!polecam

  7. ceffalo pisze:

    Ale tu chodzi o słodzik pozyskiwany z kory brzozy… zatem to nie chemia, a czysta natura!!! chyba, że brzoza była na haju!!!

  8. anonimowy pisze:

    do marija, jesli uzywasz miodu lub syropu klonowego to tak jakbys uzywala cukru, ktory jest zabroniony na dukanie. Maja one wszystkie tyle samo weglowodanow/cukrow, wiec caly twoj wysilek idzie na marne. ps aspartam i tak nie nadaje sie do pieczenia…

  9. Lis pisze:

    może te przepisy są zdrowe, ale smak mają okropny
    bez dodatku bakalii tego sernika nie dałoby się zjeść- na pewno ta dieta jest taka skuteczna?
    przyprawione mięso też jest ohydne- pozdrawiam i mam nadzieję na publikację tego postu i odpowiedź ze strony innych co zrobić, żeby te potrawy miały lepszy smak
    słodzik jest rakotwórczy
    pozdrawiam ! !

  10. ana pisze:

    Powiem tak Ja jestem na diecie tej już czwarty tydzień i gdy by nie przepisy które znajduję na necie to byłby problem ale potrawy które przygotowuje wcale nie są okropne i smakują wyśmienicie tak jak i wszelkiego rodzaju ciasta.Trzeba po prostu umieć gotować!!

  11. Lis pisze:

    dziękuję bardzo, że podważasz moje zdolności kulinarne, ale gotuję dokładnie tak jak w przepisie i mi nie smakuje
    Jeśli tobie tak to musisz nie trzymać się dokładnie przepisów i diety- albo dodajesz słodzika, który jest rakotwórczy- ja z niego nie korzystam ! !

  12. ulalala pisze:

    Przepis jest bardzo dobry. Ja stosuję słodzik sweet top z czerwoną nakrętką ten maxi z granatową nakrętką jest gorzki.
    Jem go na śniadanie, z kawą smakuje wyśmienicie, oczywiście nie tak jak zwykły sernik!!!.Dieta to dieta.

  13. ulalala pisze:

    Do lis.Te potrawy gotowane w/g diety “DUKANA” nigdy nie będą smakować tak jak potrawy tradycyjnie gotowane.Lecz można dużo zyskać przyprawiając tak jak komu smakuje.
    Dzisiaj zrobiłam obiad : pierś kurczaka smażona bez tłuszczu na patelni,przyprawiona do smaku wegetą lub podobną przyprawą, wcześniej skropiona cytryną.Buraczki gotowane, potare na grubej tarce ,posolone ,popieprzone z dodatkiem cebuli.W połowie smażenia na patelnię dodaję pokrojoną cukinię i smażę dalej razem z mięsem.Do mięsa przygotowuję wcześniej pastę ze szpinaku.Szpinak z “biedronki” . Kilka sztuk gotować bardzo krótko ,po ugotowaniu dodać polski czosnek bo jest bardziej aromatyczny i trochę twarogu chudego no i przyprawić do smaku taką pastę położyć na mięsku, obok buraczki i cukinię jest kolorowo dużo i smacznie.

  14. Anonim pisze:

    Moi drodzy jestem na dukanie od maja 2010 r. Wiec sporo czasu. Nie bede dyskutowala, czy aspartam jest rakotworczy czy nie. Tak samo z innymi “produkatami” dukanowskimi, np.parafina ciekla- do smazenia. Poniewaz moja dieta przed dukanem bylam bardziej szkodliwa niz obecna. Uwazam,iż posilki dukanowskie moga byc pyszne i w zasadzie prawie kazdy” normalny” posilek mozna przerobic na dukana. A tak na marginesie schudlam ponad 40 kg i zyje. A wyniki mam doskonale. Pozdrawiam i zycze wyobraźni w przygotowywaniu naszych obiadków.

  15. Anonim pisze:

    Oczywiscie maja 2011 :)

  16. anita pisze:

    Witam. Ja bylam na tej diecie przed ciążatzn nie bezpośrednio i wyniki super a co do przepisow jak sie dobrze przyprawi to smakują super jak na dietę. Także nie narzekajmy!!!

  17. nieobecna pisze:

    wlasnie robie, dam znac jak smakowalo!

  18. fsdfdesf pisze:

    jako slodzik mozna dodac stewie tez naturalna i zdrowa

  19. fsdfdesf pisze:

    folii aluminiowej zdecydowanie nie polecam – aluminium jest toksyczne dla mozgu

  20. monisiaada pisze:

    Jeżeli jakiś przepis ci nie smakuje to po prostu więcej go nie zrobisz i już a nie rozpisywać się jakie te przepisy są ohydne, ja też kilka razy zrobiłam coś co nadawało się do wyrzucenia i nie marudzę… a co do słodzika to używam go zamiast cukru już od 12 lat i polecił mi go lekarz- dietetyk i żyję:P

  21. Kinia pisze:

    Witam,

    czy do tego przepisu nie trzeba proszku do pieczenia?

  22. Kinia pisze:

    Chcialam powiedziec ze wczoraj upieklam sobie tem sernik i juz dzisiaj go nie ma :D :D:D. Nie wiem dlaczego ludzie tak krytykuja, mi bardzo smakowal, tylko troszke malo slodki mi wyszedl. Nawet moj chlopak sie skusil i mu smakowal, choc on nie lubi slodzika. Ja uzylam takiego zwyklego kupionego w Tesco i robionego dla tesco. Nie jest gorzki po upieczeniu. Sernik wygladal pysznie a na wierzch polalam go nutella dykana z rumowym aromatem. Palce lizac. Polecam wszystkim niedowiarkom :P

  23. Elzbieta pisze:

    W Kanadzie jest polecany w anglojezycznej wersji ksiazki artylul zastepczy cukru o nazwie Splenda. Jest nieszkodliwy jak ma to miejsce w wypadku aspartamu i dobry w smaku, Zero kalorii. Czy nie jest dostepny w Europie? Polecam.

  24. Grażyna pisze:

    Polecam preparaty stewii.
    http://stewia.info.pl/

  25. Anonim pisze:

    wszystko pieknie, ale przeciez maka kukurydziana ktora podano w przepisie jest zakazana w dukanie, mozna ale tylko i wylacznie skrobie kukurydziana:)

  26. M pisze:

    Ja do słodzenia używam Xylitolu. Ma bardzo niski IG i smakuje świetnie. Do tego to sama natura. Trzeba się tylko do niego na początku przyzwyczaić, bo dla kogoś kto go nigdy nie używał może mieć działanie przeczyszczające. Jestem już prawie 3 lata po rozpoczęciu Dukana. Żadnego jojo, żadnych efektów ubocznych.

  27. Ewka pisze:

    Zrobiłam wszystko jak w przepisie i wyszedł paskudny :/ nie dość, że upadł to jakiś taki kwaśny i zakalcowaty wyszedł :/

  28. anlob pisze:

    może ktoś mi powie ile dni w drugiej fazie ma byc z warzywami a ile same proteiny? W różnych miejscach znajduję rozbiezne odpowiedzi. 5 na5 lub 5na1?

  29. emi pisze:

    5 na 1? nie bardzo… ja robię 5/5, daje najlepsze efekty. można tez 3/3 lub 1/1, dla tych, którzy nie bardzo mogą wytrzymać bez warzywek :)

  30. @@@ pisze:

    dodalam troche kakao odtłuszczone w 4 dniu 1 fazy moze być?

  31. Anonim pisze:

    ksylitol nie jest sztucznym słodzikiem, a ZDROWĄ wersją cukru,dozwoloną na dukanie i o wiele mniej kaloryczną od cukru,na dodatek poprawiającą zdrowie

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free