Sos pieczarkowy Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Sosy

Składniki:

- 0,5 kg pieczarek
- 1 jogurt naturalny 0%
- 2 średnie cebule
- 2 niskotłuszczowe kostki rosołowe
- przyprawy: pieprz, sól, szczypta vegety

Sposób przygotowania:

Sos ten pasuje idealnie na przykład do pulpetów z mięsa mielonego lub do takich dań jak pieczeń wołowa Dukana.

Umyte i obrane pieczarki kroimy na średnie kawałki, cebule siekamy drobno. Na rozgrzaną teflonową patelnie posmarowaną wcześniej ręcznikiem papierowym z kropla oliwy, wrzucamy posiekaną cebulę, patelnie przykrywamy, a po chwili dorzucamy do cebuli pieczarki i dusimy dalej. Kiedy pieczarki i cebula puszczą trochę wody dorzucamy na patelnię kostki rosołowe (możemy ewentualnie dolać odrobinę wody jeśli będzie jej za mało). Całość dusimy dalej dodając przyprawy. Na końcu nabieramy trochę sosu, dodajemy go do jogurtu w kubeczku, mieszamy a następnie dodajemy do sosu na patelni (jeśli wlejemy od razu sam jogurt do gorącego sosu najprawdopodobniej się zważy).


5 Responses to “Sos pieczarkowy Dukana”

  1. gr pisze:

    jogurt w gorącym sosie się zwarzy nie zważy (war = wrzątek taką mu krzywdę zrobi, a nie poda wagę)

  2. Beata pisze:

    mnie sie zwarzyl mimo instrukcji

  3. pawel pisze:

    mnie tez sie zwarzyl

  4. Anonim pisze:

    Wyszedł super ;)

  5. zaneta pisze:

    Najlepieuj poczekac az pieczarki wystygna i pozniej dodac jogurtu wymieszac i gotowe :)

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free