Tiramisu light

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki na biszkopt:
- 5 łyżeczek słodziku w płynie
- 3 średnie jaja
- 1 białko
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej
- szczypta soli
- 5 łyżeczek słodziku w płynie
- łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropli aromatu migdałowego

Składniki na krem tiramisu:
- 0,5 kg serka homogenizowanego 0-5%
- opakowanie około 100 g chudego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki chudego mleka
- 2,5 łyżeczki żelatyny
- 14 łyżeczek słodziku w płynie
- 5 kropli aromatu amaretto lub migdałowego
- żółtko
- 1 mała miska ostudzonej kawy espresso
- 3 łyżeczki odtłuszczonego kakao

Sposób przygotowania:

Przepis jest trochę pracochłonny, ale warto. Rozpoczynamy od zrobienia ciasta biszkoptowego. W misce ubijamy na sztywno same białka ze szczyptą soli. W osobnej misce miksujemy żółtka, płynny słodzik i aromat migdałowy później dodajemy proszek do pieczenia oraz skrobię. Masa musi być dobrze utarta. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do masy z żółtek dodajmy delikatnie ubite białka i mieszamy łopatką, nie miksujemy już. Ciasto wylewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki powinny mieć około 25×25 cm. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy około piętnastu minut. Po tym czasie uchylamy drzwi piekarnika i dopiero po kilku minutach wyciągamy biszkopt.

W trakcie pieczenia ciasta możemy zacząć przygotowywać nasz krem. Najpierw w małym rondelku gotujemy dwie łyżki mleka i dodajemy żelatynę, mieszamy aby dokładnie się rozpuściła. W misce ucieramy żółtko ze słodzikiem, dodajemy jogurt naturalny i serek homogenizowany i na koniec tężejącą żelatynę.

Wystudzony biszkopt pokroić w kostkę lub prostokąty, maczać w misce z wystudzoną kawą i dodatkiem aromatu migdałowego. Namoczone biszkopty układać w naczyniu, najlepiej przeźroczystym, na to dajemy warstwę masy serowej, później znowu układamy biszkopty i masę serową. Na koniec posypujemy odtłuszczonym kakao i przykrywamy folią spożywczą. Wstawiamy nasz deser do lodówki na całą noc, aby dobrze połączyły się smaki.


8 Responses to “Tiramisu light”

  1. W misce urabiamy twaróg widelcem na papkowatą masę, dodajemy żółtko i odrobinę mleka aby masa nie była taka sztywna. Dodajemy słodzik, aromat, cynamon i żurawinę. smarujemy grubo masą naleśniki i składamy na pół tak aby jaśniejsza strona była na zewnątrz. Podsmażamy na wolnym ogniu aż ciasto się zarumieni.

  2. Thad Colon pisze:

    Pączek Na Dukanie można zjeść pączka. Oczywiście, o wiele różniącego się od tradycyjnego, ale myślę, że a i tak pysznego. Idealny na kryzysowe momenty w diecie, albo po prostu na zabicie ochoty na “coś słodkiego”. Składniki (na 1 pączka): * 1 jajko (na jednego pączka zużyjemy połowę) * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 1 łyżeczka maizeny * 1 łyżka otrębów owsianych * 1 łyżeczka otrębów pszennych * 2 łyżki mleka w proszku * 3 łyżki jogurtu * przyprawy według uznania (cynamon, kakao, aromat) * słodzik według uznania Do miski wbijamy jajko i roztrzepujemy je. Następnie połowę z tego odlewamy (będzie nam potrzebna jedynie taka mała ilość na jednego pączka). Dodajemy łyżkę jogurtu, otręby, maizenę, proszek do pieczenia, łyżkę mleka w proszku oraz słodzik. Jeżeli chcemy uzyskać pączka ?jasnego?- możemy dodać odrobinę cynamonu, większą ilość mleka w proszku, bądź jakiegoś aromatu; jeżeli chcemy uzyskać pączka ciemnego- dodajemy łyżkę kakaa, cynamon oraz odrobinę gałki muszkatołowej; w przypadku pączka piernikowego- dodajemy łyżkę przyprawy do piernika. Całość mieszamy i połowę z tej masy wlewamy do filiżanki, po czym wkładamy do mikrofalówki na minutę. Po tym czasie wyjmujemy filiżankę i ?wydrążamy? środek (tak, aby na samym spodzie zostało trochę ciasta, i dookoła też. Robimy, że tak to określę, dziurę). Dajemy do niej ok. łyżeczkę jogurtu, lub łyżeczkę zblendowanych owoców ze słodzikiem (dla fazy III). Zalewamy to pozostałą masą i wstawiamy na co najmniej 4 minuty z powrotem do mikrofalówki. Następnie nożem lekko ?dociskamy? do środka jeden bok ciasta, równocześnie odwracając filiżankę- pączek powinien sam wylecieć. Jeżeli dodaliśmy jogurt, to musimy przekroić pączka poziomo do połowy. W środku powinna być ?wolna przestrzeń?, do której (uważając, aby nie rozerwać pączka) wlewamy 1-2 łyżki jogurtu owocowego lub zwykłego ze słodzikiem, kakaem, albo aromatem. Następnie do drobnego sitka wsypujemy 1 łyżeczkę mleka w proszku i oprószamy nim wierzch pączka.

  3. Isiah Ballard pisze:

    Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z serkiem, słodzikiem i aromatem na gładka masę. Dodać mleko, otręby, maizenę i proszek do pieczenia. Wszystko dokładnie wymieszać. Na samym końcu dodać ubite na pianę białka. Masę wyłoży na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok 30min w piekarniku nagrzanym do 160*C. Po upieczeniu ciasto wyłożyć na wilgotną ściereczkę, oderwać papier i natychmiast zwinąć w rulon. Ostudzić a następnie rozwinąć. Posmarować kremem i delikatnie zawinąć. Wsadzić do lodówki. Przed podaniem posypać słodzikiem lub kakao.

  4. Biszkopcik robimy z TEGO przepisu – białka ubijamy na sztywną pianę. Resztę składników miksujemy i dodajemy do niej piane z białek delikatnie mieszając łyżką tak aby powstała z nich puszysta masa. Tortownice wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy powstałą masę. Pieczemy ok. 25-30 min. w temperaturze 170 stopni na środkowej półce.Rabarbar kroimy w drobne kawałeczki zalewamy niewielką ilością wody. Dusimy go na małym ogniu cały czas mieszając, aż utworzy on mus – jednolitą masę. Następnie dodajemy skrobię i dokładnie mieszamy pilnując by nie powstały gródki. Odstawiamy do ostudzenia a w Polowie gdy jest jeszcze ciepły dodajemy słodzik i ponownie mieszamy.Białka miksujemy z sola i słodzikiem tworząc bezeNa upieczony biszkopt wykładamy mus rabarbarowy. Na mus delikatnie wykładamy bezę, i wstawiamy do piekarnika nagrzanego na około 150* na 15-20 min. Gotowe!

  5. Johnie Gibbs pisze:

    Piekarnik rozgrzać do 180ºC. Białka ubić na sztywno z solą, dodać po 1 żółtka, a następnie zmielone otręby, słodzik, proszek do pieczenia i mielony len, cały czas ubijając. Wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia (lub silikonowej) formy i upiec do lekkiego zrumienienia (ok. 20 minut). Wystudzić. Galaretkę rozpuścić w ok. 1/3 szklanki wrzątku, dodać żelatynę i dokładnie wymieszać. Przestudzić. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, dodać powoli serek homogenizowany oraz słodzik (nie zapisałam dokładnej ilości, proszę więc próbować). Na sam koniec dodajemy tężejącą galaretkę truskawkową i miksujemy jeszcze chwilę. Wykładamy na biszkopt i wstawiamy do lodówki. Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, dodajemy słodziku do smaku i odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy zacznie tężeć – wylewamy na ciasto. W fazie III można wyłożyć na masę dodatkowo świeże truskawki. Ciasto powinno tężeć przez kilka godzin w lodówce. Smacznego!

  6. Zanim utrzemy krem zagotować w mikrofalówce dwie łyżki mleka, a następnie wymieszać z żelatyną do jej całkowitego rozpuszczenia. Odstawić. Pozostałe żółtko utrzeć ze słodzikiem, następnie dodać serek homogenizowany i jogurt. Dodać tężejącą żelatynę.

  7. Zelatyne mieszamy z woda dodajemy do mleka,słodzika i aromatu. I znowu na tortownice.

  8. get smart pisze:

    Przygotowanie: Robimy pierwszą warstwę. Zaczynamy od zaparzenia kawy. Odlewamy z niej 3 łyżeczki, które wykorzystamy do przygotowania warstwy drugiej. Do reszty dodajemy słodzik, doprawiamy cynamonem. Mieszamy. W naszej miksturze rozpuszczamy żelatynę. Rozlewamy do dwóch wysokich szklanek, bądź pucharków. Wstawiamy do stężenia do lodówki.

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free