Torcik kawowy Dukana

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I i Faza naprzemienna Faza II – Desery

Składniki na biszkopt:

- 4 jajka
- 8 łyżeczek słodzika w proszku
- szczypta soli
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 łyżeczek maki kukurydzianej
- aromat waniliowy lub śmietankowy

Składniki na krem:

- 1 opakowanie 400 gram dużego jogurtu naturalnego
- pół łyżki kawy rozpuszczalnej
- żelatyna porcja na pół litra wody rozpuszczonej w niewielkiej ilości gorącej wody
- armat rumowy lub pomarańczowy
- 2 łyżeczki słodzika w proszku

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt. Ubić na sztywno białka z solą, dodać słodzik i żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i na końcu aromat. Piec około 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni w małej tortownicy o średnicy 20 cm. Uwaga, trzeba go pilnować, aby się nie przypalił.

2. Krem. Ubić mikserem jogurt naturalny ze słodzikiem, kawą, aromatem. Dolać żelatynę ciągle mieszając.

Przekroić na pół biszkopt, z tekturki przygotować rant, który ciasno obejmując biszkopt. Dolną warstwę biszkopta nasączyć rozpuszczoną kawą lub herbatą, dodać krem i włożyć do lodówki. Po kilku minutach wyjąć i położyć drugą cześć biszkoptu, którą należy również kawą lub herbatą i dodać krem. Włożyć do lodówki, aż całość zastygnie.


5 Responses to “Torcik kawowy Dukana”

  1. Angelika pisze:

    Witam. Dzis rozpoczęłam diete dukana ale wiem ze najbardziej będzie mi brakowało słodyczy ;) chciałabym zrobić ten torcik ale najpierw upewnic się czy takie desery nie opóźniają schudnięcia?

  2. marta pisze:

    nie ma tutaj nic, co jest zakazane, wiec nie opozni to odchudzania. tak mi sie wydaje. powodzenia :)

  3. toska pisze:

    ponoć mąka kukurydziana jest dopuszczalna ale nie można też przesadzać. Jak zrobisz sobie raz w tyg coś z maizeny (inaczej skrobii kukurydzianej którą ponoć można zastąpić mąką kukurydzianą) to się nic nie stanie. Tak na marginesie to skrobie kukurydziną kupisz w sklepie ze zdrową żywnością nie szukaj w marketach bo szkoda czasu:) Ja już jestem po miesiącu diety, zrzuciłam 5,5 kg i robiłam taki torcik – pychotka. Dzisiaj będe robić drugi raz :) pozdrawiam i życzę powodzenia

  4. Agnieszka pisze:

    Witam,

    W przepisie podano ” 10 łyżeczek mąki kukurydzianej” nie wolno stosować mąki na Dukanie,można SKROBIĘ KUKURYDZIANĄ.
    Mąka i skrobia to dwie różne rzeczy…przeczytajcie książkę żeby poznać zasady,na forach często podawane są złe przepisy (w skład których wchodzą składniki zakazene przez autora diety).Dodam tylko iż faktyczne przestrzeganie zasad owocuje wspaniałymi rezultatami,ja w ciągu 5 mc straciłam 25kg :D
    Pamietajcie by pić najmniej 1,5 l wody dziennie.

    pozdrawiam
    Agnieszka

  5. marti pisze:

    Rozbiłam ten torcik drugi raz i … niestety nie wyszło tak jak powinno:( Przede wszystkim biszkopt nie wyrósł (upiekł się ładnie) – postanowiłam zrobić chociaż połowę torciku krojąc go na pół. Z kremem już kompletnie się nie udało bo wsiąkł w biszkopt i całość przestała wyglądać jak tort:( Pokroiłam i włożyłam do pucharków bo smakowo jest taki jak powinien. Mnie osobiście nie bardzo smakuje, chyba przez sztuczność słodzików ale na dukanie jest mój mąż i dla niego takie połączenie smaków (kawa + pomarańcza + słodzik) jest zjadliwe.
    Przepis ciekawy ale jak dla mnie czegoś tu brakuje…
    Pozdrawiam,
    Marti

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free