Trendy w dietetyce w 2016 roku

Tak samo jak ulegamy modzie w zakresie stylu życia czy sposobie ubierania się, na podobnej zasadzie tworzą się trendy w dietetyce i żywieniu. Czy wiesz, jaka dieta jest teraz na topie? Oto zestawienie popularnych diet, o których prawdopodobnie będzie dużo się mówiło w 2016 roku.

Dieta bezglutenowa

Dieta tego typu to nie jest żadną nowością. To sposób żywienia osób chorych na celiakię czyli chorobę otrzewną. Od 2 lat za sprawą wielu publikacji naukowych na temat szkodliwości glutenu pojawiło się wiele osób, które zdecydowały się na wyeliminowanie glutenu jako składnika diety. Brak jest co prawda jednoznacznych dowodów na szkodliwość glutenu dla zdrowych osób, wiadomo jednak, że odstawienie glutenu sprawia, że nasza dieta jest mniej kaloryczna. Najpopularniejszą publikacją na ten temat jest z pewnością książka Williama Davesa „Dieta bez pszenicy”. Z pewnością boom na dietę tego typu jeszcze się nie skończył i będzie trwał w bieżącym roku.

Dieta zupowa

Wcześniej ogromnym powodzeniem cieszyła się dieta warzywno-owocowa – oparta tylko i wyłącznie na sokach owocowych. Teraz ten trend się zmienił i do mainstreamu trafiła dieta oparta na zupach. Dieta zupowa opiera się na różnego rodzajach wywarach, bulionach i kremach warzywnych, które jedzone są o każdej porze dnia. Dieta ta oczyszcza organizm i wspomaga utratę kilogramów. Jest to swego rodzaju detoks, który trwa określoną ilość czasu. Najważniejszym składnikiem diety jest oczywiście błonnik, który ułatwia usuwanie toksyn i zanieczyszczeń z organizmu i wspomaga pracę jelit. Przykładowe jadłospisy można znaleźć w wielu publikacjach, a także w Internecie.

Dieta skandynawska

Skandynawski system żywienia był popularny już kilka lat temu i teraz moda na niego powraca. Zaletą tej diety jest jej prozdrowotny charakter – zapobiega nowotworom dzięki obecności wielu produktów posiadających przeciwutleniacze. Zaleca się zjadanie ekologicznej żywności, dużej ilości ryb i owoców morza, które bogate są w dobroczynny jod. Źródłami zdrowia są w tym systemie także suszone i świeże owoce i warzywa. Mimo określonych zasad można bez problemu wprowadzać do diety swoje ulubione potrawy, takie jak na przykład tortilla z kurczakiem (przepis znajdziesz na portalu codogara.pl http://www.codogara.pl/7356/tortilla-z-kurczakiem/)

Kuchnia wegańska i wegetariańska

Diety bezmięsne i beznabiałowe zyskują coraz większą popularność nie tylko ze względów ideologicznych, ale również z powodu swojego prozdrowotnego charakteru. Ludzie już zaczynają rozumieć, że dieta bezmięsna przynosi wiele dobrego. Nie jest wyniszczająca, a wręcz przeciwnie. Roślinne źródła białka i minerałów są pełniejsze i lepiej przyswajalne. Warzywa, na które warto zwrócić uwagę, to przede wszystkim: jarmuż, kalarepa, pasternak, kalafior, dynia, bób, wodorosty, marchew, natka pietruszki i szpinak oraz brokuły.

Diety eliminacyjne

To że żywność jest modyfikowana genetycznie wiemy wszyscy. Coraz częściej jedzenie powoduje uczulenia i nietolerancje oraz inne problemu zdrowotne. Dlatego trendem na rok 2016 są diety eliminacyjne np. alergeny, takie jak mleko, białko, orzechy, gluten, cukier lub też bardzo popularna ostatnio dieta paleo – tak zwana dieta pierwszych ludzi. Polega na naturalnym żywieniu. Jemy tylko to, co mogli jeść nasi przodkowie w czasach paleolitu.

Dieta trendy 2016