Wątróbka w sosie musztardowo – czosnkowym

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza uderzeniowa / Faza I– Dania z kurczaka

Składniki:

- 3 sztuki wątróbki drobiowej
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- ząbek czosnku
- 2 łyżeczki musztardy
- sól i inne przyprawy do smaku

Sposób przygotowania:

Musztardę, rozgnieciony czosnek, przyprawy i jogurt dokładnie mieszamy razem. Umytą wątróbkę w całości zalewamy przygotowanym wcześniej sosem i wstawiamy do lodówki na noc, aby połączyć smaki. Na rozgrzaną teflonową patelnię wlewamy wątróbkę z sosem i zaczynamy dusić pod przykryciem przez kilka minut. Wątróbka powinna być miękka, a sos dosyć gęsty.


12 Responses to “Wątróbka w sosie musztardowo – czosnkowym”

  1. kiki pisze:

    Wątróbki zadziwiająco smaczne, nawet nie czekały w lodówce, gdyż nie miałam czasu. Jutro próba z leżakującymi, ale tym nic nie brakowało. Nawet zaskoczyła mnie konsystencja w środku. Wszystko było bardzo przyrumienione, sos prawie całkowicie mi odparował, a w środki kremowo delikatne, ale nie krwiste. Poza tym błyskawiczne danie.

  2. robert pisze:

    Beznadziejny przepis. Wszystko wyladowalo w koszu. Podczas obrobki termicznej jogurt po prostu sie zwarzyl. Nie polecam.

  3. 2dzien:) pisze:

    Super przepis :) dziekuje :)

  4. klamunia pisze:

    o rany….szybki przepis a smak jak dla mnie rewelka….wszystko się udało…mniam mniam…Robert a może miałes stary jogurt…ja użyłam kefiru z krasnego stawu bo brakło mi jogurtu…konsystencję ma jak jogurt a nawet gęstszy…

  5. Dan pisze:

    Podobna sytuacja jak u Roberta, jogurt sie zwazyl… ale watrobka po oplukaniu calkiem calkiem ;)

  6. aga pisze:

    smaczne. i rzeczywiście nie muszą leżeć w lodówce, już wystarczająco przechodzą kwaśnym smakiem musztardy. w większej ilości przyprawiają mnie o mdłości i nie mogę już na nie patrzeć. może dlatego, że uwielbiam wątróbki smażone na oleju z cebulką :P

  7. paula pisze:

    ja jestem w trakcie duszenia, ale nie wlewałam wątróbki razem z zalewą ( kwestia zważenia się ), wyjełam ją sciągnelam jak najwecej zalezy sie dalo i na patelnie to co zostalo zalewy sie zwazylo, no zobaczymy jak pojdzie smazenie do konca a potem podleje zalewa. moze cos z tego bedzie smacznego

  8. paula pisze:

    noo i wyszlo super. :) watrobka uduszona osobno, wyjelam ja na talerz i na rozgrzana paletnie wlalam zalewe na kilka chwil mieszajac polalam i super :) nie zwazone smak troche inny ale ekstra ! posypane koperkiem i wcinam !

  9. kasia pisze:

    tym razem przeszlam sama siebie. az trudno uwiezyc ze to dietetyczne danie.jogurt nalezy zmieszac z lyzka cieplej wody to sie zahartuje i sie nie zwazy pozdrawiam xxx

  10. kinia pisze:

    ja najpierw udusilam na patelni polowe cebulki, czosnek oczywiscie z dodatkiem odrobiny wody bez oleju. Kiedy cebulka byla mieciutka dodalam oplukane watrobki, troche soli, pieprzu i dusilam ok. 15 min. to wszystko zalalam jogurtem bielas i posypalam obficie swieza zielona pietruszka, do zagryzania ogorek kwaszony. D

  11. kinia pisze:

    ja najpierw udusilam na patelni polowe cebulki, czosnek oczywiscie z dodatkiem odrobiny wody bez oleju. Kiedy cebulka byla mieciutka dodalam oplukane watrobki, troche soli, pieprzu i dusilam ok. 15 min. to wszystko zalalam jogurtem bielas i posypalam obficie swieza zielona pietruszka, do zagryzania ogorek kwaszony.

  12. martyna pisze:

    Klamunia a jakiego uzylas jogurtu?

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free