Zapiekanka z paluszkami surimi i szpinakiem

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Zapiekanki

Składniki:

- 10 paluszków surimi
- szpinak mrożony
- 2 jaja
- około pół szklanki chudego mleka
- 1 cebula
- 1 łyżka posiekanego koperku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatałowa

Sposób przygotowania:

Pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę podsmażamy na teflonowej patelni posmarowanej ręcznikiem papierowym z kroplą oliwy. Po chwili dorzucamy szpinak (około pół opakowania) i dusimy pod przykryciem, aż cały szpinak dobrze się rozpuści/rozmrozi. Do szpinaku dodajemy przyprawy: sól, pieprz i gałkę muszkatołową. Dolewamy na patelnię połowę mleka (ok ćwierć szklanki) i dusimy wszystko pod przykryciem na wolnym ogniu jeszcze przez kilka minut.

Nie za duże naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia i na dnie układamy wszystkie paluszki surimi. Na surimi kładziemy naszą masę szpinakową. Jajka mieszamy z resztą mleka, koperkiem i odrobiną soli i pieprzu i wylewamy na naszą zapiekankę. Wszystko pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni przez około 35 minut.


Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free