Zapiekanka z pieczarkami, szpinakiem i mięsem mielonym

Odzież znanych marek za pół ceny - ZOBACZ!

Dieta Dukana przepisy – Faza naprzemienna / Faza II – Dania z mięsa mielonego / Zapiekanki

Składniki:

- 0,5 kg mięsa mielonego z indyka lub wołowego
- 4 łyżki przecieru pomidorowego (bez cukru)
- 0,25 kg pieczarek
- 1 paczka mrożonego szpinaku
- 3 jaja
- 9 łyżek mieszanych otrębów (otręby pszenne, owsiane itd.)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego 0%
- 3 ząbki czosnku
- przyprawy wg. uznania

Sposób przygotowania:

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni teflonowej posmarowanej ręcznikiem papierowym z kilkoma kroplami tłuszczu. W czasie smażenia dorzucamy pokrojone pieczarki i przecier pomidorowy. Dodajemy też przyprawy według własnego uznania. Wszystko dusimy na patelni przez około 20 minut. W międzyczasie podgrzewamy szpinak, dodajemy do niego wyciśnięte 3 ząbki czosnku i dodajemy soli i pieprzu.

Jajka, otręby, jogurt naturalny i szczyptę soli dokładnie mieszamy. Połowę tak powstałej masy wylewamy na dno naczynia żaroodpornego i pieczemy kilka minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po dosłownie kilku minutach wyciągamy naczynie z piekarnika, na podpieczonym placku układamy nasz mięsny farsz, na mięsie warstwę szpinaku, a na wierzch równomiernie wylewamy resztę ciasta. Tak przygotowaną zapiekankę pieczemy mniej więcej 45 minut w piekarniku ustawionym na 180 stopni.


11 Responses to “Zapiekanka z pieczarkami, szpinakiem i mięsem mielonym”

  1. monileo pisze:

    Zapiekankę tą zrobiłam w niedzielę na obiad. Mąż i córcie (9 i 12 lat) zajadły się, że aż im uszy podskakiwały!!!! Gorąco polecam. Proponuję tylko posmarować naczynie żaroodporne jakimś tłuszczem, bo ja o tym nie pomyślałam i mi się ciasto przykleiło :( Ale i tak była pyszna :)

  2. monika pisze:

    hej:) mogłabym dostać przepis na te zapiekanke?

  3. wendy pisze:

    ..przepis na zapiekankę jest u góry :) również polecam

  4. zywiecka26 pisze:

    z przepisu wyglada na smakowita, musze wyprobowac:)

  5. silvv pisze:

    Super przepis! Za drugim razem zamiast szpinaku dodałam pomidory…pychota :)

  6. Paula pisze:

    rewelacyjny przepis:)))))))

  7. Anonim pisze:

    co znaczy podgrzewamy szpinak?

  8. Jaga pisze:

    Ja też ją zrobiłam, była bardzo dobra. Proponuję jednak nie dawać na spód tego ciasta z jajek bo i tak się przypiecze. Lepiej polać tym szpinak

  9. Ola pisze:

    A ja bym się pozbyła szpinaku. Poza tym pycha, robiłam ostatnio coś podobnego :)

  10. Lena pisze:

    Właśnie jem obiadek – zapiekankę;) Jest przepoyszna, jak dla mnie!! Tylko zamiast szpinaku dałam warzywa na patelnie, marchew, brokuły, cebula, papryka. Na dno naczynia ułożyłam warzywa, potem otręby z jajem i jogurtem, warzywa, następnie mięsko i na koniec polałam jajem z otrębami:) Jak dla mnie przepyszne. Obawiałamn się, że będzie mi przeszkadzał posmak otrębów, ale nawet nie czuje;) Konsumuję to z kapustą kiszoną, mniam! W sumie ekonomicznie, bo gdzieś na 4 dni wystarczy:)

  11. pao pisze:

    rewelacyjna :) uwielbiam mimo ze juz na diecie nie jestem :) moje ulubione danie dukanowe

Skomentuj ten przepis

Spam protection by WP Captcha-Free